Morsi: 'Niemand kan onze mars vooruit stoppen'

Ondanks protesten en gewelddadige betogingen, zei de Egyptische president Mohamed Morsi vandaag dat hij niet opgeeft en doorgaat.

Egyptische jongens schuilen achter een tafel tijdens de protesten in Caïro. Beeld AP
Egyptische jongens schuilen achter een tafel tijdens de protesten in Caïro.Beeld AP

'Niemand kan onze mars vooruit stoppen. Ik doe mijn plicht voor God en vaderland en neem beslissingen als ik iedereen heb geraadpleegd', aldus Morsi tegenover het persbureau MENA.

Tijdens een toespraak nabij het presidentieel paleis zei Morsi tegen zijn aanhangers dat hij er voor alle Egyptenaren is en dat Egypte op weg is naar 'vrede en democratie'. Hij voegde eraan toe dat hij politieke, sociale en economische stabiliteit wil.

Traangas
De Egyptische politie heeft bij het Tahrir-plein in Caïro traangas gebruikt in een poging om een boze menigte betogers uiteen te drijven, zo meldde de Egyptische krant al-Ahram.

In de steden Suez, Port Said en Ismailia staken tegenstanders van Morsi kantoren van de Moslimbroederschap, de partij van de president, in brand. Ook in Alexandrië, Assiut en Gizeh braken onlusten uit. In Alexandrië gooiden demonstranten vuurwerk, brokken marmer en stenen naar de aanhangers van de president, die op hun beurt stenen teruggooiden. Met hun bidmatten beschermden ze zich tegen de projectielen. Een kantoor van de Broederschap werd bestormd en in brand gestoken en zeker vijftien mensen raakten gewond.

Een demonstrant zingt leuzen op het Tahrir plein. Beeld ap
Een demonstrant zingt leuzen op het Tahrir plein.Beeld ap

Macht Morsi
Aanleiding voor de protesten zijn grondwetswijzigingen die Morsi gisteren doorvoerde, waarmee hij zich meer macht toeëigent. De commissie die een nieuwe Egyptische grondwet samenstelt geniet voortaan immuniteit en kan niet op last van de rechter worden ontbonden. Datzelfde geldt voor de eerste kamer van het parlement.

Ook krijgt Morsi de mogelijkheid maatregelen te treffen om 'de revolutie te beschermen'. Volgens rechtengroepen zijn deze maatregelen gelijk aan de zo gehate noodwetten die onder oud-president Hosni Mubarak van kracht waren.

Berechten
Vermoedelijk vooruitlopend op de woede die zijn maatregelen zouden ontlokken, maakte Morsi gisteren tevens bekend leden van het Mubarak-regime opnieuw te berechten voor de moord op betogers. Voor de berechting werd een nieuw orgaan 'ter bescherming van de revolutie' in het leven geroepen, dat snel tot een vonnis moet komen.

De protesten gingen na het vrijdagmiddaggebed van start en werden onder anderen geleid door Mohamed ElBaradei, voormalig hoofd van het Internationaal Atoomenergie Agentschap. ElBaradei noemde Morsi de 'nieuwe farao'. Anderen zeiden dat Morsi in dezelfde categorie valt als de autocraat Mubarak.

Een poster met het hoofd van de Egyptische president Morsi. Beeld EPA
Een poster met het hoofd van de Egyptische president Morsi.Beeld EPA
Protesten in Caïro Beeld reuters
Protesten in CaïroBeeld reuters
Meer over