Moordverdachte Solaiman L. gaf slachtoffer spionage-GSM

Moordverdachte Solaiman L. (23) heeft slachtoffer Rida Bennajem (21) volgens justitie een gsm met spionageapparatuur gegeven om daarmee al zijn contacten en bewegingen te volgen. Zo kon de voortvluchtige Bennajem 16 maart worden geliquideerd in de Comeniusstraat in Slotervaart.

Paul Vugts
null Beeld anp
Beeld anp

De blackberry die op Bennajem werd aangetroffen, was volgens aanklaagster Sabine Tammes weken daarvoor voorzien van zogeheten spyware uit een spyshop in Arnhem en door L. en een medeverdachte uitgebreid getest. Alle smsjes, foto's, pingberichten, verplaatsingen en gesprekken konden worden gevolgd.

Tijdens het testen zou L. zijn medeverdachte hebben bericht: 'Top man. Ik moet effe alles door hebben en dan hebben we die zemel zo.' Zemel is straattaal voor homo. En: 'Zodra hij die telefoon heb, hou ik alles in de gaten.' L. maakte met de gsm tijdens het testen een foto van zichzelf.

Tekstberichtjes
Volgens officier van justitie Tammes moet hij het ook zijn geweest die twee tekstberichtjes stuurde aan Benaouf A.: 'Ja man, als je bereid bent 50 er voor neer te tellen, is-ie weg.'

Benaouf A. was op 29 december 2012 het belangrijkste doelwit van de schietpartij in de Staatsliedenbuurt waarbij twee van zijn vrienden met onder meer automatische wapens werden geliquideerd, maar waaruit hij kon ontsnappen. Rida Bennajem werd er van verdacht A.'s gezelschap naar de afspraak te hebben gelokt.

Kennelijk vroeg L. vijftigduizend euro aan A. voor de moord op Bennajem, concludeert de recherche.

Op een sleutelbos die na de moord naast Bennajem lag, zat het dna van L. Op een jas die in zijn woning in de Kolenkitbuurt is gevonden, zijn schotresten aangetroffen.

Advocaat Matthijs van Dam vroeg de rechtbank gisteren op een inleidende zitting L. vrij te laten omdat die juist 'goed bevriend' was met Bennajem en 'niets te maken heeft' met de liquidatie. De rechtbank besloot evenwel dat L. in de cel moet blijven.

Meer over