Moordverdachte in zaak Van Luijn legt verklaring af

Adrian F. F., die wordt verdacht van het doodslaan van cineast Wouter van Luijn op Mallorca, heeft een verklaring afgelegd. De 19-jarige man zegt dat ze ruzie kregen omdat Van Luijn op straat plaste.

Het Parool
Verdachte Adrian na zijn arrestatie. Beeld epa
Verdachte Adrian na zijn arrestatie.Beeld epa

"Adrian sloeg hem vervolgens meerdere keren, waarna de filmmaker begon te stuiptrekken," zo schrijft de Spaanse krant Ultima Hora. De lokale krant baseert zich op politiebronnen.

Van Luijn werd vorige week in de nacht van donderdag op vrijdag neergeslagen en beroofd in de beruchte drugswijk van Mallorca, Son Banya. Daar kreeg hij ruzie met Adrian F. F.

F. F. is zelf drugsgebruiker en vervoert klanten van drugshandelaren van en naar Son Banya. Volgens de politie wilde de verdachte zijn slachtoffer beroven van 700 euro toen deze drugs wilde kopen, schrijft het lokale medium. F. F. beweert dat hij Van Luijn niet heeft beroofd.

Tegenstrijdige verklaringen
Aanvankelijk werd gedacht dat de filmmaker in elkaar was geslagen door een groep jongeren. Volgens Ultima Hora zou F. F. dit verhaal hebben bedacht. F. F. is gearresteerd nadat hij tegenstrijdige verklaringen had afgelegd. Hij kwam eerst met het verhaal dat hij Van Luijn gewond langs een weggetje had gevonden, maar erkende vervolgens dat dit niet klopte.

'Geen slechte publiciteit'
Anderen zouden de portemonnee van Van Luijn hebben meegenomen, zo beweert F.F.. Vervolgens bracht hij Van Luijn naar het ziekenhuis.

De onderzoekers zijn er zeker van dat de moordverdachte Van Luijn niet uit barmhartigheid naar het ziekenhuis heeft gebracht, maar dat F. F. onder druk is gezet door drugsdealers. Zij wilden 'geen slechte publiciteit over de veiligheid in de wijk', waardoor kopers afgeschrikt zouden worden er drugs te kopen.

Gebarsten aneurysma
Van Luijn overleed kort na aankomst in het ziekenhuis. De Spaanse krant meldt dat er door de klappen waarschijnlijk een aneurysma in zijn hersenen is gebarsten: een plaatselijke verwijding of uitstulping van een slagader.

Tientallen films
Geboren Limburger Van Luijn, die in Amsterdam woonde, was met zijn vader op Mallorca. Hij was daar op vakantie.

Van Luijn heeft de montage van tientallen films op zijn naam staan, waaronder Brasserie Valentijn (2016) en Aanmodderfakker uit 2014, waarin acteur Gijs Naber de hoofdrol vertolkt. Voor de film Wolf pakte Van Luijn een nominatie voor een Gouden Kalf.

Meer over