Update

Moord op Kerwin Duinmeijer herdacht

Enkele honderden belangstellenden hebben woensdagavond in Amsterdam de moord op Kerwin Duinmeijer herdacht. Een skinhead stak de toen 15-jarige Antilliaanse jongen op 20 augustus 1983 neer in het centrum van de hoofdstad. Het misdrijf wordt gezien als de eerste racistische moord in Nederland sinds de Tweede Wereldoorlog.

De stichting Vrienden van Kerwin organiseerde net als voorgaande edities ook deze 25e herdenking van de moord. De bijeenkomst was tegelijkertijd een protest tegen intolerantie in de huidige samenleving.

Het gezelschap kwam bij elkaar op de Dam. Onder anderen de Amsterdamse burgemeester Job Cohen hield er een toespraak. Hij noemde Kerwin ''een gewone jongen die op het verkeerde moment op de verkeerde plek was''. Volgens hem waren de motieven van de dader ''ingegeven door onbekendheid met het vreemde''.
Later liepen de aanwezigen onder begeleiding van een drumband naar het Vondelpark, waar ze bloemen legden bij het beeld Mama Baranka (Moeder Aarde). Dat is opgericht ter ere van Kerwin.

De jongen kreeg die desbetreffende nacht in de Damstraat ruzie met twee skinheads. Een van hen stak hem tijdens een handgemeen neer.

Eerder dit jaar stelde de dader nog in een interview dat hij het slachtoffer niet had gestoken omdat hij zwart was. Volgens Vrienden van Kerwin was dat echter wel het geval. De stichting wijst er onder meer op dat hij volgens getuigen racistische opmerkingen maakte tijdens de steekpartij en dat hij later lid werd van de Centrumdemocraten. (ANP)

Ongeveer een paar honderd mensen herdenken in Amsterdam de moord op Kerwin Duijnmeier. Foto ANP/Marcel Antonisse Beeld
Ongeveer een paar honderd mensen herdenken in Amsterdam de moord op Kerwin Duijnmeier. Foto ANP/Marcel Antonisse
Meer over