Moord op Adjoeba stond op agenda

AMSTERDAM - August Adjoeba, die gisteren is geliquideerd in Amsterdam-Buitenveldert, had zowel in de Amsterdamse als de Surinaamse onderwereld vele vijanden. Op Surinaamse fora op internet werd de moord al vorige maand aangekondigd.

Kroongetuige Peter la Serpe, die verklaringen heeft afgelegd over tal van Amsterdamse liquidaties, zegt eind 2004 al in de bosjes te hebben gelegen om Adjoeba te liquideren - wat tot twee keer toe mislukte.

In het Surinaamse drugsmilieu was Adjoeba berucht om het grove geweld dat hij gebruikte en om de voortdurende diefstal van drugs van concurrenten.
In een kennelijke drugsruzie zou Adjoeba onlangs nog rivaal 'Boyke' hebben laten ontvoeren, waarna die 'twee miljoen losgeld' zou hebben betaald. Al eind juli werd op internetforum Mamjo openlijk over een moord op Adjoeba, alias 'Segebai' ('Brute baas'), gespeculeerd.

Op 24 juli: 'Sege kan niet over straat want froktoe en zijn mannetjes zoeken hem de hele dag.' 'Hij zoekt de hele dag met een gun.' 'Ik heb jullie gezegd, zijn kaolo hoofd gaat bossen straks.' Een getuige hoorde de daders gisteren in het Surinaams tegen Adjoeba schelden: ''Een van de daders riep in het Surinaams: 'Je moeder is een hoer'.'' (PAUL VUGTS)

Plaats delict in Amsterdam-Buitenveldert waar maandag August Adjoeba is geliquideerd. Foto ANP/Evert Elzinga Beeld
Plaats delict in Amsterdam-Buitenveldert waar maandag August Adjoeba is geliquideerd. Foto ANP/Evert Elzinga
Meer over