Plus

Moord in keurige Beethovenstraat verbijstert publiek

Wéér een dieptepunt. Een onbekende wandelde maandagmiddag Ferilli's Caffè in de Beethovenstraat binnen en schoot een Kroatisch-Amsterdamse crimineel (62) dood. Aan een ander tafeltje zaten eters met een baby. De schutter liep weg tussen het winkelpubliek.

Maarten van Dun en Paul Vugts
De politie ­heeft verscheidene spullen van de schutter gevonden Beeld Remko de waal/anp
De politie ­heeft verscheidene spullen van de schutter gevondenBeeld Remko de waal/anp

Twee emoties bestonden naast elkaar toen een kleine, gespierde man in korte broek even voor drie uur 's middags een criminele klant door het hoofd had geschoten, in een Italiaans restaurant in de Beethovenstraat in Amsterdam-Zuid - waarna hij op zijn vlucht door de Jan van Eijckstraat achteloos het moordwapen met demper had weggegooid.

De ene emotie die op straat en in de winkels breed werd gedeeld: wát?! Een liquidatie 'op klaarlichte dag' midden in de 'ooit zo keurige' Beethovenstraat? Pal tussen de andere klanten en in de buurt van een baby ook nog?!

De andere reflex: hier was wéér een bizarre onderwereldmoord gepleegd waarbij de dader in zijn cynisme de gevaren negeerde die zijn daad voor de omgeving opleverde. Die bijna niet te vatten roekeloosheid kennen we van tal van recente liquidaties.

Speurhond en helikopter
Het slachtoffer, een 62-jarige geboren Kroaat met een staat van dienst in de Amsterdamse onderwereld, werd gereanimeerd en naar het ziekenhuis gebracht, waar hij vannacht overleed.

Hij kwam volgens vaste klanten geregeld in Ferilli's Caffè.

Op zijn vlucht lijkt de schutter behalve zijn wapen meerdere spullen te hebben achtergelaten. De politie, die ook een speurhond en een helikopter inzette, vond er een beige hoedje, een laptoptas en een wit-blauw overhemd dat hij lijkt te hebben uitgedaan om van signalement te veranderen.

Ter hoogte van de Memlingstraat raakte de speurhond het spoor van de dader kwijt. Het is niet duidelijk hoe hij verder is gevlucht.

De moord past zoals gezegd in een patroon van recent geweld.

Van de twee mannen die eerder dit jaar een buurthuis waren binnengestormd op Wittenburg om daar een 19-jarige jongen te vermoorden - en die hem verwondden, terwijl ze de onschuldige stagiair Mohamed Bouchikhi (17) van dichtbij doodschoten.

Dat dieptepunt volgde op een lange reeks schietpartijen waarbij daders door blunders onschuldigen doodschoten, of zonder enig mededogen voor de omgeving opereerden: de Turkse Amsterdammer Aytas Göraler werd in 2014 doodgeschoten terwijl hij zijn eenjarige zoontje op zijn arm had.

Automatische wapens
Tweeënhalve week geleden volgde de schietpartij in koffiehuis Today in de Dusartstraat in De Pijp, waarbij een man drie slachtoffers maakte; de Pakistaans-Amsterdamse crimineel A.I. werd daarbij levensgevaarlijk verwond, maar bleef dankzij spoedoperaties in leven.

De vele liquidaties waarbij veelal jonge daders wild in het rond schoten - ook doordat ze hun automatische wapens niet beheersten.

Zo is het lastig de gedachte vast te houden dat Amsterdam toch echt een relatief veilige stad is waarin gemiddeld enkele onderwereldmoorden per jaar plaatsvinden - en niet per dag, zoals elders in de wereld.

Meer over