AEX

Mooie beursdag voor ASML en TomTom

Chipmachinefabrikant ASML en navigatiedienstverlener TomTom waren woensdag de absolute uitblinkers op een groengekleurd Damrak, dankzij positief ontvangen kwartaalberichten.

ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP

Daarnaast verwerkten beleggers op Beursplein 5 het plotselinge vertrek van topman Ton Büchner van AkzoNobel. De Amsterdamse AEX-index eindigde 1,2 procent hoger op 524,25 punten. De MidKap klom 1,6 procent tot 825,06 punten.

De beurzen in Londen en Parijs stegen tot 0,8 procent, Frankfurt deed het wat rustiger aan met een winst van 0,2 procent. ASML stond boven aan de AEX met een plus van 5,8 procent.

Vooruitzicht
Volgens analisten heeft de chipmachinefabrikant afgelopen kwartaal sterke resultaten laten zien, waarbij zowel de omzet als de winst de verwachtingen overtreft. Ook de vooruitzichten zijn wat beter dan voorzien.

De goede cijfers straalden ook af op sectorgenoten Besi en ASMI, die in de MidKap 4 procent wonnen. Grootste daler bij de hoofdfondsen was biotechnoloog Galapagos met een min van 3,4 procent. Beleggers deden hun aandelen van de hand na positieve onderzoeksresultaten van zijn Amerikaanse concurrent Vertex Pharmaceuticals. Akzo won 0,3 procent.

Concern
Topman Büchner vertrekt vanwege gezondheidsproblemen bij de verf- en chemiereus. Hij wordt opgevolgd door de Belg Thierry Vanlancker, die verantwoordelijk was voor de divisie Specialty Chemicals. Büchner zal niet terugkeren bij het concern.

Volgens Vanlancker zullen de opsplitsingsplannen ongewijzigd worden voortgezet. In de MidKap was TomTom met afstand de grootste winnaar met een stijging van 9,3 procent. Het navigatiebedrijf leed een fors kwartaalverlies door afschrijvingen op zijn consumententak.

Stockholm
De prestaties bij de kernactiviteiten waren volgens analisten echter sterk. Ook zet het bedrijf de divisie voor sporthorloges en actiecamera's mogelijk overboord en gaat het eigen aandelen inkopen. Tele2 klom 6,5 procent in Stockholm.

Het Zweedse telecomconcern verhoogde zijn winstverwachting voor heel 2017, mede door de ,,aantrekkende economie" in Nederland. Ook de cijfers van de Zweedse witgoedfabrikant Electrolux (plus 3,1 procent) vielen in de smaak. De euro was 1,1521 dollar waard, tegen 1,1574 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,2 procent meer op 46,96 dollar. Brentolie werd 1,2 procent duurder op 49,44 dollar per vat.

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over