Update

Moody's verlaagt kredietstatus zes eurolanden

Kredietbeoordelaar Moody's heeft maandagavond zes eurolanden een lagere waardering gegeven, waaronder Italië, Portugal en Spanje. Het bureau wijst op de gevoeligheid van deze landen voor de 'groeiende financiële en macro-economische risico's die voortvloeien uit de eurocrisis'.

ANP
© Thinkstock Beeld
© Thinkstock

Ook de onzekerheid over de eurohervorming wordt genoemd als reden voor de afwaardering. Italië zakt van A2 naar A3, Spanje van A1 naar A3 en Portugal van Ba2 naar Ba3. Ook de kleinere landen Slowakije, Slovenië en Malta zijn volgens Moody's minder kredietwaardig geworden. Slowakije en Slovenië komen uit op A2, Malta op A3.

Het bureau bestempelt bovendien de vooruitzichten voor Frankrijk, Groot-Brittannië en Oostenrijk voortaan als negatief. Deze landen zouden daardoor op afzienbare termijn de AAA-rating kunnen verliezen, de hoogste waardering voor kredietwaardigheid. Een maand geleden had kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) Frankrijk al deze status ontnomen.

De meeste beurzen in Azië reageerden vanochtend op de bekendmaking van Moody's met een koersval van tienden van procenten.

Meer over