Mol in lobby tegen vuurwapens

Bijna iedereen in Amerikaanse lobbyorganisaties tegen vuurwapens kende Mary Lou McFate. De rossige en ietwat gezette activiste was al meer dan tien jaar een bekend gezicht binnen het wereldje.

Ze zette zich in als vrijwilliger voor verschillende organisaties tegen vuurwapens, zat bij sommige in het bestuur en lobbyde zelfs voor ze in Washington. Geschokt nam de lobby vorige week kennis van een artikel in het linkse blad Mother Jones waarin de 62-jarige McFate werd ontmaskerd als Mary Lou Sarpone, een infiltrant namens de National Rifle Association, de machtige lobbyorganisatie van de wapenhandel.

Zo wilde de NRA beter inzicht krijgen in de strategieën van zijn vijanden, blijkt uit rechtbankdocumenten waar Mother Jones de hand op heeft weten te leggen. Mary Lou Sapone noemt zichzelf 'research consultant' en heeft zich decennia laten inhuren om activistische organisaties te infiltreren. Zo infiltreerde ze eerder organisaties voor dierenrechten. Sinds 1999 zou ze in contact staan met de NRA. Haar werk zou aanvankelijk via het detectivebureau Beckett Brown International in de staat Maryland zijn gegaan. In 1999 en 2000 ontving ze zo'n 52.000 euro van de NRA via het bureau. Later begon ze voor zichzelf.

Via haar werk wist McFate precies uit te vinden wat de organisaties van plan waren. Kristen Rand, juridisch directeur van het Violence Policy Center, noemt de ontdekking 'compleet bizar'. "Ik had het van haar echt niet verwacht. Ze had toegang tot alle strategieën voor alle belangrijke onderwerpen in de afgelopen jaren," aldus Rand in Mother Jones.

Zo kon McFate enkele weken geleden een VN-conferentie in New York over wapenhandel bijwonen nadat ze een accreditatie had verkregen via Action Network on Small Arms, een organisatie tegen vuurwapens in Londen. McFate wist zo precies te achterhalen welke strategie de activisten op de conferentie zouden volgen, zodat de NRA daarop kon anticiperen. "Velen binnen onze organisaties vragen zich nu af wie ons nog meer bespioneert," aldus de onthutste directrice Rebecca Peters van Action Network on Small Arms in de Britse krant The Guardian.

Sommige activisten zeggen nu dat ze McFate niet vertrouwden. Zo viel het op dat ze altijd weigerde om met de pers te praten, sprak ze nooit over haar privéleven en had ze altijd genoeg geld om alle reizen zelf te betalen. Toch stond ze er altijd op een kamer met iemand te delen.

Activist Toby Hoover, voorzitter van een organisatie tegen vuurwapens in Ohio, voelt zich gekwetst. Ze raakte betrokken bij de organisatie nadat haar man werd doodgeschoten bij een gewapende overval. Hoover: "Onbegrijpelijk hoe iemand die mijn verhaal heeft aangehoord en zegt te willen voorkomen dat andere mensen niet dezelfde verschrikking hoeven mee te maken, ons al die tijd heeft bespioneerd."

De NRA heeft tot nu toe geweigerd te reageren. Maar volgens Tim Ward, voormalig directeur van Beckett Brown International, ooit de werkgever van McFate, werkte de vrouw wel degelijk als 'mol' voor de wapenlobby.

Volgens Ward wordt deze methode voor infiltratie regelmatig gehanteerd. "We sturen gewoon iemand naar de bijeenkomsten van een activistische groepering. Zo'n informant kan daar contacten opdoen en na een tijdje zo de telefoon oppakken en uitzoeken waar de volgende actie of demonstratie zal plaatsvinden. Zulke organisaties zitten namelijk altijd te springen om mensen die de straat op gaan met een bord of spandoek." (HET PAROOL)

Mary Lou Sarpone werd ontmaskerd als infiltrant namens de National Rifle Association, de machtige lobbyorganisatie van de wapenhandel. Foto ANP Beeld
Mary Lou Sarpone werd ontmaskerd als infiltrant namens de National Rifle Association, de machtige lobbyorganisatie van de wapenhandel. Foto ANP
Meer over