'Mohammed Bouyeri wil weer moorden'

Moslimextremist Mohammed Bouyeri wil een cipier of medegedetineerde in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught vermoorden. Dat schrijft Vrij Nederland vandaag. Bouyeri zou zelfs al een serieuze poging hebben gewaagd.

Redactie
Mohammed Bouyeri. Beeld
Mohammed Bouyeri.

De moordenaar van Theo van Gogh viel op 27 mei 2011 op de luchtplaats medegedetineerde Jessy R. aan. Acht aanwezige cipiers keken toe vanachter een glazen pui, maar durfden niet in te grijpen. Dit zou blijken uit een recente uitspraak van de Raad voor Strafrechtstoepassingen Jeugdbescherming (RSJ) waar Vrij Nederland inzage in had.

Bouyeri bereidde zijn aanval zorgvuldig voor. Zo volgde hij, volgens slachtoffer Jessy R., bokstraining en las hij boeken over vechtsporten. Ook droeg hij op de bewuste dag van de aanval bergschoenen.

Advocate Hettie Cremers heeft namens Jessy R. in oktober vorig jaar bij de politie aangifte van poging tot moord gedaan. Volgens Jessy R. heeft Mohammed Bouyeri kort voor de aanval gezegd: 'Dit wordt mijn maand, ik ga een PIW'er (cipier, red.) of een medegedetineerde vermoorden.'

Dat Jesse R. alleen een blauw oog opliep, is te danken aan een derde gedetineerde: Erik Jan Q. Hij zou door het gevangenispersoneel op de luchtplaats zijn toegelaten om de twee uit elkaar te halen.

De directie van gevangenis Nieuw Vosseveld in Vught, waar de EBI een speciale afdeling in is, ontkent dat Bouyeri bokslessen volgt. 'Ik weet wel dat B. klager een keer 'flikker' heeft genoemd en dat zij beiden een andere visie op het leven hebben,' aldus de directeur.

Nog onduidelijk is of het Openbaar Ministerie Bouyeri zal vervolgen voor poging tot moord.

De P.I. Vught. ©ANP Beeld
De P.I. Vught. ©ANP
Meer over