Mogelijk spoor naar moordenaars Elco Gjaltema (36)

Degenen die op 17 februari Elco Gjaltema (36) hebben geliquideerd voor zijn huis aan de Oostelijke Handelskade in de Amsterdamse binnenstad, hebben mogelijk een fles achtergelaten waarin de brandstof had gezeten waarmee ze de vluchtauto uiteindelijk in brand staken. 

Paul Vugts
Forensisch onderzoek na de moord op Elco Gjaltema. Beeld anp
Forensisch onderzoek na de moord op Elco Gjaltema.Beeld anp

Op die fles lijkt een belangrijk spoor gevonden. De petfles bleef achter bij de brandende Audi A6 op In de Pelmolen in Duivendrecht, waardoor de recherche het spoor kon veiligstellen. De witte vluchtauto was kort voor de liquidatie gehuurd in de Deense hoofdstad Kopenhagen.

Hoewel politie en justitie nog niet hebben kunnen achterhalen wat het exacte motief was voor de moord, sluit het onderzoeksteam inmiddels uit dat Gjaltema door een persoonsverwisseling is geliquideerd, zoals zijn vriendin kort na de moord op AT5 had gezegd.

Hij was duidelijk actief in het criminele milieu, al staat ook ruim zeven maanden na de liquidatie nog niet vast welk conflict daarvoor precies de aanleiding is geweest.

Op de rails
In televisieprogramma Opsporing Verzocht vertelde Gjaltema's pleegvader dinsdagavond dat Elco zijn familie had verteld dat hij uit het milieu was gestapt en dat hij zijn leven weer op de rails had. De liquidatie maakte aan die illusie een einde.

Gjaltema gaf veel geld uit en was nadrukkelijk aanwezig in het uitgaansleven van zowel Amsterdam als andere steden. Hij frequenteerde feesten en festivals. Hij genoot als redelijke BMX-rijder enige bekendheid in het fietscrosswereldje en was bezig een kledinghandel in streetwear op te zetten, maar dat bedrijf was nog nauwelijks van de grond gekomen toen hij rond half elf 's avonds op de Oostelijke Handelskade van dichtbij werd doodgeschoten bij zijn auto.

De vluchtauto werd uitgebrand teruggevonden in Duivendrecht. Beeld Amaury Miller
De vluchtauto werd uitgebrand teruggevonden in Duivendrecht.Beeld Amaury Miller
Meer over