Mogelijk onderzoek naar respecteren EU-beginselen door Hongarije

Het Europees Parlement is bereid een onderzoek in te stellen naar de naleving van de Europese normen en waarden door Hongarije. Het heeft daartoe vandaag de eerste stap gezet om een verslag te maken over de vraag of het Oost-Europese land de EU-normen respecteert.

ANP/Redactie
De Hongaarse premier Viktor Orban. Beeld reuters
De Hongaarse premier Viktor Orban.Beeld reuters

Naar aanleiding van dit verslag kan door het parlement besloten worden of er een daadwerkelijk onderzoek komt. Als dit aantoont dat het land de normen ernstig schaadt, kan het land zijn stemrecht in de vergadering van EU-ministers verliezen.

Het plan komt daags voordat het ultimatum afloopt van de Europese Commissie aan het Oost-Europese land om wetgeving aan te passen. Gebeurt dat niet, dan dreigen sancties.

De recente wetswijzigingen die het land heeft doorgevoerd, tasten de democratie en de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht aan, zo menen de Europarlementariërs. Ook maken ze zich ernstige zorgen over mensenrechten en mediavrijheid.

GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini is blij met de actie van het Europees Parlement. 'Hongarije komt niet zomaar weg met de aantasting van de democratie.' PvdA'er Emine Bozkurt sprak van een duidelijk signaal aan de Hongaarse regering.

Meer over