Mogelijk nog week onduidelijkheid over Friso

Er is nog geen duidelijke prognose te geven over de gezondheidstoestand van prins Friso. Mogelijk dat pas tegen het einde van de week meer duidelijk is over de gevolgen van het ernstige ski-ongeval van vrijdag in Lech.

ANP/Redactie
Koningin Beatrix en prinses Mabel, de echtgenote van prins Friso, verlaten zondag het ziekenhuis in Innsbruck nadat zij op bezoek zijn geweest bij prins Friso. Hij ligt daar sinds zijn ski-ongeval van vrijdagmiddag. © ANP Beeld
Koningin Beatrix en prinses Mabel, de echtgenote van prins Friso, verlaten zondag het ziekenhuis in Innsbruck nadat zij op bezoek zijn geweest bij prins Friso. Hij ligt daar sinds zijn ski-ongeval van vrijdagmiddag. © ANP

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) verspreidde vandaag een korte verklaring met die strekking. De prins is stabiel, 'maar niet buiten levensgevaar'. Meer informatie over de prins kwam niet naar buiten. Zo werd ook niet ingegaan op speculaties en berichten over de toestand van Friso in Nederlandse en Oostenrijkse media, over bijvoorbeeld een spoedoperatie die zou zijn uitgevoerd.

Dankbaar
Wel liet de RVD weten dat de koninklijke familie 'zeer dankbaar' is voor alle steun die ze kreeg na het ongeval. Ook is de familie 'diep geroerd door alle steun en blijken van medeleven'.

Koningin Beatrix en prinses Mabel maakten ook zondag de retourrit van Lech, waar de koninklijke familie dit jaar voor de 47ste keer te gast is, naar het ziekenhuis in Innsbruck. De koningin en Mabel, allebei bedrukt kijkend en duidelijk aangeslagen, zochten steun bij elkaar. Aankomst en vertrek waren bij de hoofdingang van Gebouw 8, waar Friso afgelopen vrijdag met de reddingshelikopter vanuit Lech naar toe is gebracht.

Ook in Lech was er zondag veel belangstelling voor de Oranjes, die er voor kozen om voor de kinderen zoveel mogelijk het gewone wintersportvakantieprogramma te volgen. Dit weekeinde was de enige gelegenheid Luana en Zaria, de dochtertjes van Friso en Mabel, om samen met hun neefje en nichtjes te gaan skiën. Ze moesten daarna naar huis in Londen, omdat hun schoolvakantie erop zat.

Onderzoek
De Oostenrijkse politie onderzoekt of er sprake is van het toebrengen van lichamelijk letsel door nalatigheid. Het gaat om een standaard onderzoek, dat altijd wordt ingesteld bij dit soort ongevallen. Friso raakte bedolven onder een lawine toen hij aan het skiën was met een 42-jarige inwoner van Lech. Die wordt verhoord.

De aandacht in Oostenrijk voor het lot van prins Friso is nog niet weggeëbd. De zondagkranten pakten uit met extra pagina's over de koninklijke familie, het ziekenhuis en de toedracht van het ongeval. Er waren in het weekeinde tal van soortgelijke ongelukken waarbij skiërs en snowboarders bedolven door een lawine bedolven raakten onder de sneeuw. Niet iedereen overleefde het ongeval, of werd zo snel gevonden als Friso. 'Hij heeft wat dat betreft geluk gehad', aldus een pensionuitbaatster in Lech, wier zoon deelnam aan de reddingsactie. 'Elke seconde telt, en ze waren snel.'

Meer over