Update

Mogelijk gezamenlijke waarnemersmissie Syrië

De Verenigde Naties en de Arabische Liga overwegen een gezamenlijke waarnemersmissie naar Syrië te sturen om een eind te maken aan de crisis in het land. Dat zei secretaris-generaal Ban Ki-moon van de VN.

AP/Redactie
Een Syrische vrouw houdt gebeden in Qatar voor de slachtoffers die tijdens de aanslagen zijn gedood. Beeld reuters
Een Syrische vrouw houdt gebeden in Qatar voor de slachtoffers die tijdens de aanslagen zijn gedood.Beeld reuters

De VN-topman gaat de komende dagen overleggen met de Arabische Liga en de Veiligheidsraad 'voordat de details nader kunnen worden uitgewerkt'. Diplomaten verwachten dat er nog flink wat werk moet worden verzet voor zo'n missie van start kan gaan.

Volgens Ban heeft de internationale gemeenschap te lang vanaf de zijlijn toegekeken hoe de crisis zich in Syrië verdiepte. Hij sprak na een bijeenkomst achter gesloten deuren met de VN-Veiligheidsraad. Die is ernstig verdeeld over Syrië.

Ban noemde het zeer betreurenswaardig dat de Veiligheidsraad niet op een lijn kan komen. Rusland en China blokkeerden eerder een resolutie waarin de Syrische president Bashar al-Assad werd opgeroepen de macht over te dragen.

'Lugure voorbode'
Als er geen oplossing komt, vreest de VN-topman dat het recente bloedvergieten in de stad Homs slechts een 'lugubere voorbode is van wat ons nog te wachten staat'. De bijna een jaar durende opstand heeft volgens mensenrechtenorganisaties al aan zeker 7000 mensen het leven gekost.

De Arabische Liga stuurde in december een waarnemersmissie naar Syrië. Het geweld ging echter door en verscheidene landen trokken daarna hun waarnemers terug. Eind januari schortte de Arabische Liga de missie op. De overige circa 110 waarnemers is onlangs gevraagd naar huis terug te keren.

Ook vandaag bombardementen

Het geweld in Syrië gaat vandaag onverminderd voort. Het leger hervatte in de ochtend de beschieting van Homs. Daarbij kwamen volgens internationale persbureaus zeker 24 en mogelijk zelfs 29 mensen om. Verscheidene wijken van de derde stad van het land zijn in handen van de opstandelingen.

Volgens activisten werden gisteren bij de beschietingen op Homs zeker 50 mensen gedood. 'De situatie is ernstig. We hebben een tekort aan voedsel, water en medicijnen. Artsen zijn ingestort na 5 dagen achtereen en zonder rust gewonden te hebben behandeld', zei bewoner Omar Shaker tegen de BBC.

Meer over