Mogelijk complot tegen Obama

DENVER - De politie van Denver heeft mogelijk een moordaanslag op Barack Obama verijdeld. Vier personen zouden van plan zijn geweest de presidentskandidaat donderdagavond neer te schieten tijdens zijn toespraak voor de Democratische partijconventie in Denver.

Van de vier verdachten zijn drie gearresteerd. Eén van hen heeft volgens het lokale televisiestation CBS4 bekend. Hij zou hebben gezegd dat de bedoeling was Obama vanaf een hoog gelegen positie neer te schieten met een vuurwapen van een zwaar kaliber.

Het nieuws over de mogelijke aanslag is nog omgeven door vraagtekens. Sommige Amerikaanse media melden dat de verdachten banden zou hebben met racistische blanke groeperingen. Eén van hen droeg een hakenkruis, aldus CBS4 op gezag van niet nader genoemde bronnen. Zeker is dat de wapens die bij de verdachten werden gevonden, reden waren voor 'grote zorg', aldus de politie van Denver.

Naast twee krachtige vuurwapens werden in de huurauto van één van hen camouflagepakken, kogelwerende vesten, pruiken, een verrekijker, drugs en identificatiebewijzen aangetroffen.

De arrestaties vonden zondag plaats, nadat een van de verdachten was aangehouden wegens 'excentriek rijgedrag'. Een kennis van hem ontsnapte door uit zijn kamer op de zesde verdieping van een hotel te springen. Hij brak zijn enkel en werd alsnog gearresteerd.

Vanwege de politieke moorden uit het verleden wordt de dreiging van een aanslag op Obama in de VS uiterst serieus genomen.

Amerikaanse agenten spuiten pepperspray in een groep demonstranten. Talloze groeperingen grijpen de Democratische conventie in Denver aan voor protesten. Foto AP/L.M. Otero Beeld
Amerikaanse agenten spuiten pepperspray in een groep demonstranten. Talloze groeperingen grijpen de Democratische conventie in Denver aan voor protesten. Foto AP/L.M. Otero
Meer over