Moet restaurant Ferilli's dicht na deze liquidatie?

De liquidatie in Ferilli's Caffè plaatst burgemeester Femke Halsema voor een dilemma: moet de zaak de ­deuren sluiten?

Maarten van Dun en Paul Vugts
null Beeld anp
Beeld anp

Het is doorgaans gemeentelijk beleid om horecagelegenheden die het toneel zijn geweest van zwaar geweld dicht te timmeren, maar over het lot van het Italiaanse restaurant in Zuid wordt op het stadhuis nog altijd overlegd. Dat heeft er mogelijk mee te maken dat de zaak niet als criminele hotspot bekendstond.

Ter vergelijking: eerder deze maand, op 13 juli, moest koffiehuis Today in de Dusartstraat gedwongen de deuren sluiten, nadat een dag eerder een onbekende man in de zaak had getracht crimineel A.I. dood te schieten. Die overleefde met veel geluk.

Nette klanten
Die liquidatiepoging gebeurde op vrijwel hetzelfde moment dat Halsema als burgemeester werd geïnstalleerd. De sluiting van Today was een van haar eerste officiële besluiten. Ze volgde daarmee het beleid dat onder voorgangers Eberhard van der Laan en Jozias van Aartsen strikt werd gehanteerd.

Bij koffiehuis Today was de afweging echter eenvoudig, omdat de zaak bij de opsporingsdiensten al geruime tijd bekendstond als verzamelplaats van een bepaalde groep criminelen. Een dergelijke politierapportage is er over Ferilli's vermoedelijk niet.

Hoewel ingewijden vertellen dat ook criminelen graag in het restaurant in de Beethovenstraat kwamen voor koffie en lunch, is het vooral een goedlopend restaurant met goeddeels nette klanten. Een tweede filiaal van het restaurant zat tot voor kort in het College Hotel.

Dilemma
De eigenaar van de zaak zei maandag dat Halsema na het schietincident bij de zaak op bezoek is geweest. Volgens hem zou er dinsdag opnieuw contact zijn met de burgemeester.

In hoeverre moet zo'n zaak boeten voor het feit dat één van de gasten is doodgeschoten? Dat lijkt Halsema voor een dilemma te plaatsen.

Bij die afweging moet de burgemeester beoordelen of de openbare orde in het geding is: loopt het publiek gevaar als de zaak open blijft?

Een sluiting moet 'de rust doen weerkeren' en 'de loop uit de zaak halen', kreeg ook nachtclub Suzy Wong te horen, nadat er tot twee keer toe handgranaten voor de deur waren gelegd. Koninklijke Horeca Nederland wil dat dit beleid verandert. Volgens de branchevereniging straft het overheidsbeleid de ondernemers, terwijl die al slachtoffer zijn.

Lees ook: Moord in keurige Beethovenstraat verbijstert publiek

Meer over