Moedige poging Kiplagat levert niets op

Lornah Kiplagat werd slechts achtste op de 10.ooo meter, maar ze wil carrière op het tartan niet opgeven. Foto ANP Beeld
Lornah Kiplagat werd slechts achtste op de 10.ooo meter, maar ze wil carrière op het tartan niet opgeven. Foto ANP

PEKING - Ze sleurde zes kilometer op kop, maar Lornah Kiplagat was niet bij machte haar tegenstandsters op de 10.000 meter te slopen. Ze eindigde als achtste, ver achter winnares Tirunesh Dibaba. Ze heeft niets met de baanatletiek, zei Lornah Kiplagat woensdagavond. Het was een verbazingwekkende mededeling, want twee dagen later zou ze de olympische 10.000 meter lopen in het Vogelnest. En dat betekende toch echt 25 ronden lang over tartan rennen.

Op incourante afstanden op de weg is Kiplagat (34) de laatste jaren nauwelijks te verslaan, en bij de WK veldlopen vorig jaar pakte ze het goud. Die successen hadden de honger naar een olympische medaille evenwel niet gestild. En omdat ze eerder het lopen van de marathon had uitgesloten wegens het klimaat in Peking, moest het op tartan gebeuren.

Voor de vierde keer bleek de tactiek die op de weg zoveel vruchten afwerpt - de concurrentie slopen met een moordend tempo - daar niet te werken. De Ethiopische Dibaba (23)en de Turkse Elvan Abeylegesse (25) wachtten tot Kiplagat was uitgeraasd, voordat ze de race na 7000 meter overnamen.

Dibaba versloeg haar voormalige landgenote met haar traditionele eindsprint en finishte op twee seconden voorsprong in een olympisch record van 29.54,66 minuten.

Het brons was met 30.22,22 voor de Amerikaanse Shalane Flanagan (27). Zij koos eerder in de race voor haar eigen tempo en had op het laatst energie over om enkele concurrentes, inclusief Kiplagat, op te rollen.

Op dezelfde wijze als ze gisteren achtste werd in 30.40,72, eindigde Kiplagat bij de WK in Parijs (2003) als vierde, bij de Spelen van Athene (2004) als vijfde en bij de EK in Gothenburg (2006) ook als vijfde. Desondanks weigerde Kiplagat haar baancarrière te beëindigen.

Ze wil graag nog naar de Olympische Spelen van Londen. Dat kan op de marathon, maar ook op de baan. Speciaal vervaardigd schoeisel - een mix van wegschoenen en spikes - maakte dat Kiplagat in Peking wat comfortabeler over het tartan denderde dan voorheen.

Olympisch debutante Hilda Kibet (27) liep tijdens haar derde baanwedstrijd naar een tijd van 31.29,69. Woensdag had Kiplagat haar nog aangewezen als medaillekandidate, maar haar eigen aanvangstempo bleek voor Kibet toch veel te hoog te liggen. (HET PAROOL)

null Beeld
Meer over