Update

Modeontwerper Edgar Vos (78) overleden

Edgar Vos. Foto Bruno Press Beeld
Edgar Vos. Foto Bruno Press

AMSTERDAM - De grote drie van de mode werden ze wel genoemd. Lang voordat Nederland meetelde als modeland, ontwierpen Max Heymans, Frank Govers en Edgar Vos al haute couture. Als laatste is woensdag ook Edgar Vos, de meest erudiete van het stel, overleden. Op vakantie in het Amerikaanse Fort Lauderdale bezweek hij aan een hartaanval.

Edgar Vos werd geboren in Nederlands-Indië, waar hij naar eigen zeggen in bijzonder luxueuze omstandigheden opgroeide. Zijn vader, gezaghebber op een pakketboot, had voor hem een carrière in de zeevaart in gedachten. De jonge Edgar vond de wereld van zijn moeder, die zich graag hulde in fluwelen avondjurken en dol was op parfum, veel interessanter en zette zijn zinnen op de mode.

In Amsterdam volgde hij de modeafdeling aan de Rietveld Academie, waar hij cum laude afstudeerde. Het gaf hem het zelfvertrouwen dat hij daarvoor ontbeerde. Erg succesvol waren zijn eerste schreden op het modepad echter niet. In de leer in Parijs kwam hij bij Balmain niet verder dan de tekentafel. En bij de hoedensalon die hij daarna opende in Den Haag, liep het bepaald niet storm.

Een klassieke en kwalitatief hoogstaande couturier
Veel beter ging het toen hij naar Amsterdam verhuisde en in 1961 in de PC Hooftstraat Edgar Vos Coutures begon. Hij kreeg al snel de reputatie van een klassieke en kwalitatief hoogstaande couturier. Zelf zei hij over zijn ontwerpstijl in Het Parool eens: ''Mijn ontwerpen zijn altijd een beetje damesachtig geweest, ja. Ik heb nooit een periode gehad van experimenteren. Mode is geen vrije kunst: je bent gebonden aan twee borsten en twee billen.''

Naam maakte hij in de jaren zestig onder meer door bekende Nederlanders te kleden, onder wie pianist Pia Beck, actrice Josephine van Gasteren, de zwemsters Erica Terpstra en Ada Kok en de zangeressen Liesbeth List en Martine Bijl te kleden. Ook prinses Christina behoorde tot zijn klanten. Maar hij ontwierp ook uniformen voor de douane, Martinair en de bodes van de Tweede Kamer.

In 1994 ontvingen hij de Max Heymansring, Nederlands hoogste modeonderscheiding. In 2000 gaf Edgar Vos zijn laatste modeshow. Hij deed het sindsdien rustiger aan, maar zijn vijftien winkels in het hele land, waarvan die in PC Hooftstraat het vlaggenschip is, bleven bestaan. Ook na zijn dood zullen die worden voortgezet. (PETER VAN BRUMMELEN)

Op de website Condoleance.nl is een condoleanceregister.

Meer over