Mobiel tv-kijken breekt door

AMSTERDAM - Telecombedrijf T-Mobile biedt zijn klanten vanaf 1 september mobiele tv via umts-internetverbindingen. Veel mobieltjes zijn hier al geschikt voor. Het belbedrijf rekent vijftien euro per maand voor het bekijken van vijf zenders: Nederland 1 en 3, RTL 4, SBS 6 en MTV Music. De prijs is inclusief een surf- en bel-abonnement.

Hiermee bieden nu alle grote mobiele aanbieders tv aan. Concurrent KPN levert tien Digitennezenders op de zaktelefoon voor een tientje per maand, maar hier is een buitenissig toestel voor nodig. Het tv-aanbod voor het mobieltje is bij KPN evenwel twee keer zo duur als het Digitennepakket voor de gewone tv, dat ruim twintig zenders omvat.

Bij T-Mobile volstaat een toestel dat umts-frequenties ontvangt. Alle nieuwe toestellen beschikken over deze technologie. Voordeel van tv-kijken via mobiel internet is het onbegrensde aantal zenders.

De andere concurrent, Vodafone, biedt vijftien tv-zenders aan op het mobieltje. Het aanbod kost hier vijf euro per maand, echter bovenop de kosten van een belabonnement.
Tv-kijken gaat bij T-Mobile met een riante maximale downloadsnelheid van 1 megabit per seconde. Dat is echter alleen weggelegd voor de nieuwste toestellen die hsdpa-technologie hebben.

Wie meer dan veertig uur per maand televisie kijkt, valt bij T-Mobile terug naar een derde van die snelheid: 384 kilobit per seconde. (MARC LAAN)

null Beeld
Meer over