Update

Mladic vrijdag voorgeleid

De Bosnisch-Servische ex-legerleider Ratko Mladic, die sinds gisteravond in het VN-cellencomplex in Scheveningen zit, wordt vrijdag om tien uur voor het eerst voorgeleid bij het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag. Dat heeft het VN-hof vandaag bevestigd. Hij krijgt dan de aanklacht tegen hem te horen en moet verklaren of hij zichzelf schuldig of onschuldig acht.

ANP
Een helikopter met daarin vermoedelijk Ratko Mladic, die naar de gevangenis van Scheveningen gebracht wordt. Beeld reuters
Een helikopter met daarin vermoedelijk Ratko Mladic, die naar de gevangenis van Scheveningen gebracht wordt.Beeld reuters

Serge Brammertz, de hoofdaanklager van het VN-tribunaal, heeft vandaag de aangepaste aanklacht tegen Mladic openbaar gemaakt. Die bevat elf punten. De 69-jarige Mladic wordt onder meer verdacht van volkerenmoord, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden.

Orie
Mladic wordt ook voorgeleid aan Alphons Orie (63), de enige Nederlandse rechter van het Joegoslavië-Tribunaal. De Nederlandse magistraat zal in ieder geval de voorbereidende hoorzittingen in de aanloop naar het eigenlijke proces leiden. Orie is al bijna tien jaar rechter aan het VN-hof in Den Haag en heeft ervaring opgedaan in tal van belangrijke zaken.

Overdracht Nederland
Mladic werd gisteren overgebracht van Servië naar Nederland, om zich in Den Haag verantwoorden voor vermeende genocide in Srebrenica. De hoofdaanklager van het Joegoslavië-Tribunaal, Serge Brammertz, heeft Nederland vandaag gecomplimenteerd voor de goede overdracht van de Bosnisch-Servische oud-generaal Ratko Mladic. De Nederlandse autoriteiten 'hebben uitstekend werk verricht', aldus Serge Brammertz.

Verdediging

Het daadwerkelijke begin van het proces hangt nu af van de tijd die Mladic nodig heeft om zijn verdediging op orde te krijgen. Hij heeft de mogelijkheid om een advocaat te kiezen van een door het tribunaal goedgekeurde lijst. Mladic heeft ook de optie zichzelf te verdedigen. In dat geval kan hij juridische bijstand krijgen.

Brammertz zei in een interview met de Belgradose krant Novosti al dat Mladic snel voor de rechter moet verschijnen. Als Mladic in de rechtszaal verschijnt, zullen de aanklachten tegen hem worden voorgelezen. De van oorlogsmisdaden verdachte moet dan verklaren of hij schuldig of onschuldig is, vertelt Brammertz.

'Geen samenvoeging met Karadzic'

Een samenvoeging van het proces met de eveneens van oorlogsmisdaden verdachte Radovan Karadzic is 'niet waarschijnlijk', zegt Brammertz. Beide mannen worden weliswaar van veel dezelfde dingen verdacht, maar het proces tegen Karadzic loopt al anderhalf jaar.

Scheveningen
Mladic zit sinds gisteravond in de gevangenis in Scheveningen. De 69-jarige ex-generaal kwam rond half tien aan in het detentiecentrum. Hij kwam vanuit Belgrado, de hoofdstad van Servië, waar een beroep tegen zijn uitlevering in de middag was verworpen door een rechter.

Oorlogsmidaden
Tijdens de oorlog in Bosnië-Herzegovina (1992-1995) gaf Mladic leiding aan het Bosnisch-Servische leger. Dat belegerde 3,5 jaar lang de hoofdstad Sarajevo, met als gevolg naar schatting meer dan tienduizend doden.

Ook voerde hij zijn manschappen aan tijdens de aanval op de moslimenclave Srebrenica in juli 1995. Tussen de 7.000 en 8.000 moslimmannen en -jongens werden daarna weggevoerd en vermoord. Nederlandse VN-militairen die de enclave moesten beschermen, konden niets doen. Het was de grootste slachting sinds de Tweede Wereldoorlog in Europa.

Gezondheid
Het Joegoslavië-Tribunaal klaagde Mladic in 1995 aan, tegelijkertijd met Karadzic. Mladic was zestien jaar voortvluchtig. In 2009 zou hij in Belgrado zijn geopereerd. Ook kreeg hij toen chemotherapie.

Bij zijn arrestatie afgelopen week viel op hoe broos en zwak Mladic eruitziet. Zijn advocaat liet weten dat de gezondheid van zijn cliënt alarmerend is. De rechter in Belgrado vond de gezondheid van Mladic geen bezwaar voor uitlevering.

Voldaan
Servië heeft met de arrestatie van Mladic 'aan een van zijn belangrijkste verplichtingen voldaan', zo zei hoofdaanklager Brammertz vandaag op een persconferentie in het gebouw van het tribunaal in Den Haag. Hij hamerde erop dat Servië nu ook de voormalige Kroatisch-Servische leider Goran Hadzic opspoort en uitlevert. Hij is de laatste voortvluchtige van de 161 verdachten die de aanklagers willen laten berechten.

Servië is de afgelopen week internationaal geprezen om de uitlevering van Mladic. Ook EU-buitenlandchef Catherine Ashton zei daar echter wel bij dat Servië nog een aantal zaken moet regelen voordat het in de EU kan worden opgenomen.

Ratko Mladic. Beeld afp
Ratko Mladic.Beeld afp
Meer over