MKB-Amsterdam niet wild van 24-uursopening

Het MKB-Amsterdam staat niet te juichen bij het voorstel om winkels in de hoofdstad 24 uur per dag open te laten zijn. 'We zijn gematigd positief', aldus directeur Matthé Ribbens. 'We juichen de vrijheid toe dat winkeliers het zelf kunnen bepalen. Anderzijds is het een slecht moment tegen de achtergrond van de crisis. Winkeliers zullen hun zaken waarschijnlijk langer openhouden, maar de winstgevendheid neemt vrijwel niet toe.'

ANP
©ANP Beeld
©ANP

Een meerderheid van de Amsterdamse gemeenteraad riep wethouder Carolien Gehrels (economische zaken, PvdA) woensdag op om het mogelijk te maken dat mensen straks dag en nacht kunnen winkelen. Behalve collegepartijen VVD en GroenLinks, steunden ook D66, Red Amsterdam en de Partij voor de Dieren een motie hierover.

Wethouder Gehrels beloofde de raad dat er een proef komt waardoor ondernemers in de stadsdelen Zuid en Zuidoost kunnen beslissen of ze het klokje rond de deuren willen opengooien. Als de proef een succes is, moeten winkels in heel Amsterdam 24 uur per dag open kunnen zijn, vinden de partijen die de motie steunden. MKB-Amsterdam had liever gezien dat de proef in het centrum gehouden zou worden.

Gehrels en burgemeester Eberhard van der Laan vinden wel dat er goede voorwaarden moeten komen voor de proef. De burgemeester vreest dat winkels die 's nachts open zijn, een aantrekkelijk doelwit kunnen zijn voor overvallers. 'We moeten geen kluifje voorhouden aan kandidaat-overvallers.' En daar kan de politie wel eens haar handen vol aan hebben, vreest hij.

De oproep gaat verder dan een voorstel waar het Amsterdamse stadsbestuur eerder mee kwam. Zo vindt het college van burgemeester en wethouders, waar behalve de VVD en GroenLinks ook de PvdA in zit, het onnodig een vergunning te geven aan meer dan één avondwinkel per 15.000 inwoners. Verkoop van alcohol en seksproducten na 22.00 uur vindt het college in de Amsterdamse rosse buurt niet gewenst, omdat dat de veiligheid en nachtrust van de Amsterdammers bedreigt.

Meer over