Update

Mitt Romney winnaar voorverkiezingen Iowa

Met recht kon de republikeinse voorverkiezing in de Amerikaanse staat Iowa een nek-aan-nekrace worden genoemd. Rick Santorum en Mitt Romney stonden nagenoeg gelijk. Inmiddels is duidelijk dat Mitt Romney zijn rivaal Santorum met een luttele acht stemmen heeft ingehaald. Daarmee mag Romney zich de winnaar van de voorverkiezing in Iowa noemen. Dat heeft een partijfunctionaris van de Republikeinen bevestigd.

Redactie/ AP/ RTRS/ ANP
Romney wordt geknuffeld door zijn vrouw. Beeld afp
Romney wordt geknuffeld door zijn vrouw.Beeld afp

Santorum, het 53-jarige lid van het Huis van Afgevaardigden, en Romney, de 64-jarige zakenman en voormalig gouverneur van Massachussets, komen beiden uit op 25 procent.

Rick Santorum bleef lange tijd met een handjevol stemmen op voorsprong van Mitt Romney: 29.968 om 29.964. Slechts één stembureau moest de uitslag nog doorgeven. Gedurende de hele nacht was het stuivertje wisselen aan de top.

Ron Paul eindigt als derde: hij komt voorlopig uit op 21 procent. Daarna volgt op afstand Newt Gingrich, enkele weken geleden nog een groot kanshebber, met 13 procent. Hij werd daarmee de vierde kandidaat.

Rick Perry (10), Michelle Bachmann (6), en Jon Huntsman (1 procent) werden halverwege de tellingen al in de categorie 'overigen' geplaatst. Huntsman was de enige die vooraf geen campagne voerde in Iowa.

Perry gaat 'evalueren'
Perry keert terug naar Texas om zijn eerste verlies in 27 jaar te 'evalueren', zo meldt de Washington Post. Mogelijk stapt hij uit de race. Perry was enkele weken geleden nog de populairste Republikein. Door een aantal blunders daalde hij in de peilingen. Zo vergat hij tijdens een televisiedebat een van de drie ministeries die hij wilde opheffen.

'Na de beslissing van de kiezers in Iowa keer ik terug naar Texas om na te denken over de uitslag en te kijken of er een weg voorwaarts is. Door te bidden en na te denken neem ik een besluit', aldus de reactie van Perry op het resultaat.

Ook Bachmann gaat mogelijk de strijd staken, zo liet haar campagnewoordvoerder doorschemeren. Zelf heeft Bachmann daarover niets gezegd.

John McCain, Republikeins presidentskandidaat bij de vorige verkiezingen, laat weten zijn steun aan Mitt Romney te geven. McCain zal dat later vandaag bekendmaken bij een bezoek aan de staat New Hampshire. Dat meldde nieuwszender CNN.

'Obama is fascist'

In een eerste reactie op de voorverkiezing in Iowa heeft Santorum scherp uitgehaald naar zittend president Obama. Volgens Santorum is het beleid van Obama, met programma's zoals zorgverzekeringen voor iedere Amerikaan, een poging elke burger afhankelijk te maken van de overheid. 'Dat is precies waarom mijn opa in 1925 vluchtte uit het Italië van de fascist Mussolini', aldus de Republikein.

Verder zei Santorum op te komen voor de gemiddelde Amerikaan. Hij benadrukte ook zijn christelijke geloof en zijn conservatieve standpunten, zoals zijn afkeer van abortus.

Caucus

De zogenoemde caucus-vergaderingen zijn om 19 uur lokale tijd begonnen (2 uur vannacht Nederlandse tijd). Tijdens deze bijeenkomsten mogen geregistreerde republikeinen hun zegje doen, en daarna wordt er gestemd door middel van handopsteken of met een stembiljet. Er zijn in de staat 1774 bijeenkomsten verspreid over 809 locaties.

De Republikeinse partij heeft nog nooit zo'n spannende voorverkiezing gehad als in Iowa. Met vrijwel alle stemmen geteld is het verschil tussen de kandidaten Rick Santorum en Mitt Romney maar enkele stemmen. Iowa breekt vrijwel zeker het record dat de staat South Dakota in 1936 vestigde, aldus Amerikaanse media.

Bij de Republikeinse voorverkiezing in South Dakota kreeg Alf Landon destijds 257 stemmen meer dan zijn rivaal William Borah. Landon werd de Republikeinse presidentskandidaat dat jaar, maar hij verloor kansloos van de Democraat Franklin D. Roosevelt.

De voorverkiezingen in de kleine staat Iowa zijn zeker niet de belangrijkste. Het grote voordeel voor de winnaar is het 'momentum' voor de verkiezingen in de andere 49 staten die nog volgen. De uiteindelijke winnaar zal het in november opnemen tegen president Obama.

undefined

Aanhangers van Mitt Romney wachten in Des Moines gespannen op de einduitslag. Beeld reuters
Aanhangers van Mitt Romney wachten in Des Moines gespannen op de einduitslag.Beeld reuters
Republikeinen leveren hun stembiljet in op een school in Des Moines. Beeld afp
Republikeinen leveren hun stembiljet in op een school in Des Moines.Beeld afp
Aanhangers van Rick Santorum wachten in een zaal in Johnston, Iowa op de einduitslag en hun kandidaat. Beeld afp
Aanhangers van Rick Santorum wachten in een zaal in Johnston, Iowa op de einduitslag en hun kandidaat.Beeld afp
Rick Santorum (tweede van links af) houdt in een hotelkamer in Johnston de uitslagen bij. Beeld ap
Rick Santorum (tweede van links af) houdt in een hotelkamer in Johnston de uitslagen bij.Beeld ap
Meer over