Review

Mission: impossible - ghost protocol ***

null Beeld

Regie: Brad Bird
Met: Tom Cruise, Simon Pegg, Paula Patton, Jeremy Renner

Halverwege Mission: impossible - ghost protocol bungelt Tom Cruise op de 103de verdieping van de Burj Khalifa in Dubai met een paar plakhandschoenen aan de ramen. De pr-machine meldt ten overvloede dat de Khalifa de hoogste toren ter wereld is, en stelt dat Cruise, ster en producent, de stunt zelf uitvoerde.

Wie hoogt klimt kan diep vallen. In het vorige deel van de filmserie stond Cruise in Sjanghai ook op een immense wolkenkrabber, maar het Amerikaanse publiek leek niet onder de indruk te zijn: de opbrengst was lager dan het productiebudget.

Of een hogere toren en hachelijker stuntwerk soelaas bieden zal de komende weken blijken, maar lef kan Cruise niet worden ontzegd.

Bij zijn vierde optreden als superspion Ethan Hunt legt hij zijn lot opnieuw in handen van een regisseur die nooit eerder een speelfilm maakte. Na J.J. Abrams is het de beurt aan Brad Bird, die met The iron giant, The incredibles en Ratatouille wel drie uitstekende animatiefilms op zijn naam zette.

Het naar de Bondfilms knipogende The incredibles kon bogen op een reeks buitengewoon inventieve en dynamische actiescènes, en op dat vlak stelt Birds eerste speelfilm niet teleur.

In Ghost protocol jaagt Hunt met drie collega's op een Russische schurk om een nucleair armageddon te voorkomen, en de serie getrouw is de plot ondergeschikt aan een drietrapsraket van spektakelscènes, die zich dit keer in Moskou, Dubai en Bombay voltrekken. Bird pakt er vaardig mee uit, en Hunts beproefde materiaalman Simon Pegg en nieuwkomer Jeremy Renner zorgen voor een welkome komische noot.

Voor regisseur Brad Bird is deze missie geslaagd: op zijn talent voor verbluffende, enerverende en inzichtelijke actiescènes valt wederom niets af te dingen.

In zijn animatiefilms stond dat talent echter in dienst van intelligente en verrassende verhalen en dat is hier niet het geval. Ghost protocol is hoogst amusant, maar het blijft een stervehikel naar vertrouwd recept, dat erop is gericht om Cruise te laten schitteren. (Bart van der Put)

null Beeld
Meer over