Buis

Misschien wel de 5 ongemakkelijkste Oscarspeeches ooit

De stroom tv-programma's en online video's groeit continu. In de rubriek Buis selecteren we de leukste, interessantste en ontroerendste fragmenten. Vandaag: pijnlijke Oscarmomenten.

Liza van Lonkhuyzen
Adrien Brody wint de prijs voor beste acteur in 2003 en vliegt wel erg enthousiast op prijsuitreiker Halle Berry af. Beeld YouTube
Adrien Brody wint de prijs voor beste acteur in 2003 en vliegt wel erg enthousiast op prijsuitreiker Halle Berry af.Beeld YouTube

Zondagavond is in de VS de 88ste editie van de jaarlijkse Oscaruitreiking. Hamvraag dit jaar is of Leonardo diCaprio dan eindelijk het beroemde beeldje wint, hij is genomineerd voor zijn rol in The Revenant.

Geen onbelangrijke andere vraag is of er een hoofstuk wordt toegevoegd aan de lange geschiedenis tenenkrommende Oscarspeeches. Het Parool verzamelde de misschien wel de allerongemakkelijkste dankwoorden ooit, tot nu toe dan.

Push ups, 1992

Improviseren bij het in ontvangst nemen van het filmbeeldje kan slecht uitpakken. Zoals bij Jack Palance, hij won voor beste mannelijke bijrol voor de film City Slickers. Hét moment om te laten zien dat je nog push ups op één arm kan doen, vond Palanche.

undefined

Politiek op het podium, 2003

Eigenlijk had men niet anders kunnen verwachten van de politieke documentairemaker Michael Moore. Voor zijn film over wapenbezit in de VS, Bowling for Columbine, won hij in 2003 een Oscar. Moore besloot in zijn speech het bewind van George Bush flink neer te sabelen. Zijn 'dankwoord' kon rekenen op applaus, maar ook flink wat boe-geroep. De instart van muziek werd gebruikt om Moore uiteindelijk het zwijgen op te leggen.

undefined

Jullie houden van me!, 1984

Een tweede Oscar winnen is een prachtige prestatie. Maar "jullie houden van me!" en "jullie houden echt van me!" roepen, daar zit niemand op te wachten. Actrice Sally Field gaf in 1984 een memorabel dankwoord, voornamelijk omdat ze nogal navelstaarderig overkwam.

Gelukkig zit de actrice niet verlegen om zelfspot, zo blijkt uit deze commercial waarin ze haar speech op de hak neemt.

undefined

Halle Barry zoenen, 2003

Adrien Brody is goed in acteren, maar minder goed in beslissingen nemen. In zijn enthousiasme over de bekroning van beste acteur voor zijn rol in The Pianist, besprong hij de argeloze prijsuitreiker Halle Berry.

Kort, korter kortst, 1991

Het is lang niet de enige korte speech in de Oscargeschiedenis, maar een speech van minder dan zeven woorden is toch wel héél beknopt. Acteur Joe Pesci won beste mannelijke bijrol voor zijn spel in Goodfellas. Wie op het verkeerde moment met z'n ogen knipperde, miste echter zijn dankwoord.

Meer over