Plus

Mislukte liquidatie geeft onthullend inkijkje in de wereld van huurmoordenaars

Het dossier rond de mislukte liquidatie van Peter 'Pjotr' R., 5 november 2015 in Diemen, geeft een onthullend inkijkje in de wereld van huurmoordenaars. Maandag begint de strafzaak 26Tandem.

Paul Vugts
Politieonderzoek na de mislukte moordaanslag in Diemen Beeld anp
Politieonderzoek na de mislukte moordaanslag in DiemenBeeld anp

Het is een aaneenschakeling van meevallers waarvoor de recherche zich zelden gesteld ziet in een onderzoek naar de zware misdaad. Meevallers waardoor tot in detail in beeld kwam hoe de verdachten in de weer waren met de aanslag op beroepscrimineel Peter R., 'Pjotr' voor intimi, op 5 november 2015 in Diemen-Noord. De veertiger is al jaren actief in de georganiseerde misdaad en staat te boek als een gewelddadig manusje-van-alles voor de grote jongens.

Het strafdossier van de zaak onder de codenaam 26Tandem leest als een blauwdruk voor een onderwereldmoord.

De nacht van 26 op 27 augustus 2015 doet zich een toeval voor waarvan de impact pas later zal blijken.

Nieuw onderzoek
De recherche observeert een crimineel uit De Pijp: Anass A., in het milieu bekend als 'Boeloeloe'. Onverwacht komt een Fiat 500 aanrijden, met gedoofde koplampen. Het observatieteam vreest dat A. ook door criminelen wordt 'afgelegd'.

De Fiat staat op naam van een crimineel en de inzittenden, Qio C. (Amsterdam, 1989) en Atif M. (Amsterdam, 1982), hebben ook zo hun antecedenten in de politiesystemen. Atif M. kreeg al eens jeugd-tbs nadat hij als zeventienjarige een man had doodgeschoten. De recherche begint een nieuw onderzoek, naar deze Fiat.

Specialisten plaatsen heimelijk afluisterapparatuur en een peilbaken, zodat de recherche de auto optimaal in de gaten kan houden. Die beweegt geregeld 's morgens naar een loods in Lijnden. Daar komt een gestolen zilvergrijze Volkswagen Golf in beeld, die naar een huis aan de Meernhof in Zuidoost rijdt. De politie wil op 5 november ook afluisterapparatuur in de Golf plaatsen, maar die auto is dan net verdwenen.

Half in de sloot
Diezelfde dag start Peter R. rond half één 's middags de Opel Antara van zijn moeder, bij haar flat aan het Fregat in Diemen. De voornoemde Golf komt aanrijden en twee mannen daaruit openen met automatische wapens het vuur. R. wordt meermaals in zijn buik geraakt, maar kan in paniek wegrijden - over de stoep, door bosjes, waarna zijn auto half in de sloot belandt. Hij kruipt eruit en blijft onder water tot de schoten verstommen en hij op de kant wordt geholpen.

De recherche vindt de Golf al snel in de parkeergarage aan de Leusdenhof in Zuidoost. Als de verdachten die uren later komen ophalen, lopen ze in de armen van de politie. De meesten rennen weg, Alejandro P., 'Rambo', (Hoofddorp, 1988) wordt gearresteerd.

Qio C., Atif M. en medeverdachte Karim S. (Eindhoven, 1985) worden gezien op de Meernhof en later die dag elders in Amsterdam gearresteerd. De laatste twee rijden dan in de Fiat 500 waarin de afluisterapparatuur zat. In de opgenomen gesprekken die de recherche kan terugluisteren, bespreken ze ontzet dat hun doelwit ('die kankerlijer') 'kankergeluk' heeft gehad nu hij 'er zes in zijn buik heeft gekregen'.

De verdachten blijken voor de aanslag gefilmd bij de loods in Lijnden én 's middags in de parkeergarage aan het Leusdenhof. In de loods in Lijnden staan gestolen auto's. In de kofferbak van een Duitse Audi liggen ruim 2,2 kilo springstof en vijf slagpijpjes. In huizen die de verdachten gebruikten, liggen meer wapens.

De recherche is ervan overtuigd dat Karim S. de Golf rond de aanslag bestuurde en dat Qio C. en Atif M. op R. hebben geschoten.

De aanslag blijkt intensief te zijn voorbereid.

Alejandro P. en Genaro L. (Amsterdam, 1992) lijken R.'s leven minutieus in kaart te hebben gebracht - van afstand aangestuurd door Atif M. Onder R.'s Opel Antara was een peilbaken geplakt dat P. en L. met een telefoon volgden.

Politiestopbord
Als het Nederlands Forensisch Instituut de gecodeerde PGP-Blackberry's (Pretty Good Privacy) van Atif M. en Alejandro P. heeft geopend, het communicatiemiddel waarmee criminelen zich tot voor kort onbespied waanden, blijkt het opgediepte mailverkeer tussen de verdachten naadloos op het opgebouwde dossier te passen.

De berichten beschrijven hoe P. en L. 'osso's' (huizen) van R. in Amsterdam en Diemen observeren en hoe ze zijn posities steeds doorgeven.

Ook blijkt hoe de verdachten naar de aanslag toeleven. Atif M., 2 november: 'ff focus, nu moeten we hem pakken'. Hij hoopt dat R. drugs bij zich heeft als 'ze hem gaan doen'. 'Een paar blokken bonus'. Uit de PGP van Karim S. komt een mailwisseling met M. waarin die over 'die kk hond' stelt dat die de volgende dag eindelijk dood moet: 'Waar we hem ook treffen gaat ie eraan gab.'

Op 3 november willen Karim S., Atif M. en Qio C. 'Pjotr' in Amsterdam-Noord vanuit de Golf een stopteken geven alsof ze politie zijn - om hem dood te schieten. Net voordat het stopteken achter in de auto omhoog komt, slaat hij onverwacht af. Genaro L. en Alejandro P. geven vervolgens zijn nieuwe positie door, maar hij bereikt tijdig zijn huis in Zuid. In de Golf vindt de politie later het politiestopbord; bij Karim S. liggen gestolen politiekleding en een valse politiepas. Op 5 november lijkt R.'s geluk op - maar wéér overleeft hij, zij het zwaargewond.

'Waarom is de waggie niet gevlamd?'

Na de vermoede uitvoerders komt in een afgesplitst proces later de inmiddels beruchte Naoufal 'Noffel' F. (Rotterdam, 1980) voor de rechter. Met hem hoopt justitie eindelijk eens een leidende figuur te hebben gepakt rond een moordaanslag.

Hij is in februari uit Ierland overgeleverd omdat hij de aanslag van afstand zou hebben aangestuurd. Ook 'Noffel' kreeg al eens tbs. Justitie is er van overtuigd dat de corpulente F. in de geopende PGP's de 'Buik' is die de uitvoerders boos ter verantwoording roept na de mislukte aanslag, net voordat zij worden gepakt. Hij heeft een boel kritische vragen aan Atif M.

Hoe is Alejandro P. 'geveegd' (gepakt)? Hij wil 'geen halve verhalen'. Heeft de politie 'de waggie' (vluchtauto)? Waarom is de waggie niet 'gevlamd' (in brand gestoken) in de garage? "Je kon toch fikken in de garage voordat de scotoe (politie) daar was?"

Atif M. antwoordt op onderdanige toon. Ze 'konden niet meteen vlammen' want hadden 'geen overstap' (geen andere auto). "De planning was dat we die waggie daar even zouden zetten en dan later vlammen, vraag maar aan G (Qio C.) en neffo (Genaro L.)."

M. is beducht als hoofdzondaar te worden gezien. "Ik speel geen basie, we hebben alles samen overlegd." In de aangetroffen auto zitten geen sporen, hoopt hij. "We hebben het stopteken en de hele waggie schoongemaakt met amo (ammoniak)." Zijn grootste zorg: "Ik hoop dat die kk hond dede gaat." 'Dede', ten overvloede, is straattaal voor dood.

Lees ook: 'Noffel gestoord? Dat is zacht uitgedrukt'

Meer over