Misdaadoorlog en familietragedies: meer doden door geweld in Amsterdam

Na drie rustigere jaren (16, 17 en 18 doden) vielen dit jaar in Amsterdam 23 doden door geweld. De toename van het aantal moorden in Nieuw-West valt op: van nul in 2012 naar zeven in 2013.

Paul Vugts/Madelon Kranenburg
null Beeld Elmer van der Marel
Beeld Elmer van der Marel

Zes van de moorden waren duidelijk liquidaties in het criminele milieu, in andere gevallen liepen berovingen uit de hand of was sprake van impulsief geweld, bijvoorbeeld in relaties.

Onderwereldmoorden
Van de onderwereldmoorden staan enkele in verband met de vete in het Amsterdamse milieu waarin in beide kampen al slachtoffers zijn gevallen. Zo werd in maart Rida Bennajem met veel kogels doodgeschoten in de Comeniusstraat in Slotervaart. Hij was ervan beschuldigd verscheidene liquidaties te hebben gepleegd. Ook zou hij de slachtoffers hebben gelokt die op 29 december vorig jaar in de Staatsliedenbuurt met zware wapens waren doodgeschoten.

Onder invloed
Op dancefeest Waterfront in het Scheepvaartmuseum werd op 26 mei Souhail Laachir doodgeschoten. Die schietpartij leek op zichzelf te staan, maar het slachtoffer en de groep waaruit de dader kwam, behoorden tot de kampen die elkaar in dezelfde onderwereldoorlog bestrijden. Door tragedies vielen ook diverse slachtoffers. Peuter Blessing, drie jaar, viel over het balkon op de zesde verdieping van Bijlmerflat Kikkenstein. Zijn oom zit vast omdat die het kind over de reling lijkt te hebben gezwierd, terwijl hij onder invloed was van drank en cannabis.

We tellen Omar Kourrich hier niet mee. Hij lijkt vanuit Amsterdam naar het Friese Tjeukemeer gebracht te zijn, waar zijn geknevelde, verbrande lichaam is aangetroffen, maar het is onbekend waar hij is omgebracht.

Lees vandaag (31-12) meer in Het Parool: jaaroverzicht van moorden in 2013.

null Beeld Jorris Verboon
Beeld Jorris Verboon
Meer over