'Misdaad Wallen staat 3-0 voor'

In de strijd tegen de georganiseerde misdaad in Amsterdam, staat het strafrecht met 3-0 achter, zegt wethouder Lodewijk Asscher.

Asscher, drijvende kracht achter het project 1012, noemt de 'herovering' van de binnenstad een moeilijke strijd. 'Er zijn geen knoppen waar je op kunt drukken. Er is succes, er zijn tegenslagen, stuurbaar is het nauwelijks. Maar als je het overlaat aan de vrije markt, die gecorrumpeerd is door zwart geld, krijg je onvermijdelijk een race naar beneden.'

De slagkracht van justitie en politie is maar betrekkelijk, meent Asscher. 'En het is niet zo dat er niets aan de hand is als de politie niets kan vinden. We hebben veel signalen over witwasserij in winkels die nauwelijks omzet draaien, drugshandel en vreemde vastgoedtransacties. Dat zou je stelselmatig tot de bodem willen uitzoeken, maar daarvoor ontbreekt de capaciteit. De misdaad is zeer internationaal geworden, met gigantische winsten. Onze straffen zijn laag en de getuigen zijn meestal bang.' (Albert de Lange)

Eerder afleveringen in deze serie staan in het dossier De slag om de binnenstad.

null Beeld
Meer over