'Misbruik kost RK-kerk 1,5 miljard en vooral reputatie'

Een reeks misbruikschandalen heeft de Rooms-Katholieke Kerk minstens 1,5 miljard euro gekost. De echte prijs die de kerk heeft betaald is echter haar reputatie. Dat zeggen twee Amerikaanse experts.

ANP/Redactie
null Beeld

Volgens Michael Bemi en Patricia Neal is de financiële schade waarschijnlijk hoger dan ze konden becijferen. Door de jaren heen zijn veel vertrouwelijke schikkingen getroffen met slachtoffers. 'De totale waarde zal wellicht nooit bekend worden.'

Ze zeiden ook dat het wellicht onmogelijk is om de echte schade in te schatten. 'Er kan geen prijskaartje worden gehangen aan een ziel', aldus de experts. Volgens hen heeft de kerk bovendien grote reputatieschade opgelopen, waardoor het instituut wordt gewantrouwd en belachelijk wordt gemaakt.

De experts spraken tijdens een grote conferentie over seksueel misbruik in de Rooms-Katholiek Kerk in Rome. Aan het congres in de Gregoriana Universiteit nemen bisschoppen uit meer dan 100 landen en de oversten van tientallen religieuze orden en congregaties deel.

Meer over