Minuut stilte voor Imaç

AMSTERDAM - De Amsterdamse amateurvoetbalclub Türkiyemspor heeft zondagmiddag een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan de geliquideerde oud-voorzitter Nedim Imaç.De spelers van het eerste elftal droegen daarbij een t-shirt met een foto van de vermoorde Imaç en in het Turks de tekst 'Allah zij met je'.

Toen de wedstrijd tegen koploper Argon uit Mijdrecht om 14.30 uur begon, trokken ze hun clubshirt erover aan en deden ze een rouwband om. Het was de eerste keer dat de spelers weer op het veld stonden nadat Imaç twee weken geleden werd vermoord. De wedstrijd eindigde in 1-1. Volgens waarnemend voorzitter Martin van den Heuvel waren de jongens erg gespannen voor de wedstrijd. ''Maar ze moeten de emoties eruit spelen en zich weer concentreren op het voetbal.''

Van den Heuvel benadrukte dat de liquidatie ''diep tragisch'' blijft en dat de voetballers vorige week nog niet in staat waren om te spelen. ''Maar we moeten weer verder met het leven. Ze wilden nu ook heel graag weer spelen.'' Langs het veld van Sportpark Spieringhorn in Amsterdam-West stonden ongeveer vierhonderd toeschouwers. ''Toch wel wat meer dan normaal'', aldus de waarnemend voorzitter.

Imaç was de belangrijkste geldschieter van de Turkse voetbalclub. Hij betaalde de spelers rechtstreeks uit eigen zak. Na de moord op hem heeft de club nauwelijks geld in kas. De spelers moeten het voorlopig zonder onkostenvergoeding doen. Toch hebben zij bijna allemaal besloten dit seizoen in elk geval af te maken.

Bovendien hangt de club een forse belastingheffing boven het hoofd van 1,3 miljoen euro. Imaç had voor zijn dood laten weten die schuld wel voor zijn rekening te willen nemen. Türkiyemspor gaat nu op zoek naar sponsors in een poging om de financiën weer op orde te krijgen.

De 40-jarige Imaç werd in Amsterdam-Osdorp op straat doodgeschoten toen hij een Turks restaurant wilde binnengaan. De politie gaat uit van een afrekening in het criminele circuit. Van de daders ontbreekt nog elk spoor. (ANP)

Meer over