Mink Kok in bres voor Holleeder

AMSTERDAM - Topcrimineel Mink Kok pleit Willem Holleeder vrij van het afpersen van vastgoedhandelaar Rolf Friedländer.Volgens Kok was het onderwereldduo Sam Klepper en Johnny Mieremet daarvoor verantwoordelijk en hebben zij Holleeder tegen diens wil gebruikt als tussenpersoon.

Dat heeft Kok op 14 februari bij de rechter-commissaris verklaard.

Mink Kok is geen grote vriend van Holleeder, maar was wel een zakenrelatie van diens beweerde slachtoffer Willem Endstra, met wie Kok geregeld ging joggen in het Amsterdamse Bos. Volgens Kok is John Mieremet de oorzaak van Endstra's problemen. Holleeder zou die problemen niet hebben kunnen oplossen.

De rechtbank begint dinsdag met de behandeling van het deeldossier 'afpersing Friedländer'. Volgens justitie heeft Holleeder samen met de beide vermoorde compagnons Klepper en Mieremet de gewezen voorzitter van de Amsterdamse ijshockeyclub Amstel Tigers afgeperst.

De drie zouden een probleem hebben verzonnen om vervolgens na betaling van vele tonnen de 'kwestie' te sussen. Zoon Pel Friedländer 'dreigde te worden geliquideerd' omdat hij een relatie had gehad met de vriendin van 'een Joegoslaaf'.

''Sam zei dat ze dit jammer vonden en dat hij aan Holleeder had gevraagd naar Friedländer senior te gaan omdat Holleeder de vrouw van Friedländer kende. Zij was een ex-vriendin van Holleeder geweest. Sam vertelde dat Holleeder niet wilde, maar na aandringen toch een afspraak had gemaakt.''

Holleeder zou onder druk zijn gezet, zonder te hebben meegeprofiteerd van de afpersing.

''Het enige dat ik van Sam heb gehoord over Holleeder, is dat Sam aan Holleeder gevraagd had om naar Friedländer toe te gaan, dat Holleeder dat niet wilde en dat Sam hem toen 'een kakdoos' noemde,'' aldus Kok. ''Volgens mij is Holleeder één keer bij Friedländer geweest. Toen Holleeder niet meer wilde, had Sam een andere ingang nodig: via Jan Femer (Mink Koks toenmalige rechterhand, red.) en Ferry de Kok (bodyguard en oud-ijshockeykeeper).''

Dat laatste strookt dan weer met de versies van zowel justitie als de familie Friedländer, waarin na Holleeder ook Femer en De Kok zijn langsgeweest - al leggen allebei de partijen dat verschillend uit.

Friedlander zelf ontkent dat hij 600.000 gulden tot een miljoen heeft betaald aan zijn afpersers, maar volgens Kok is dat onzin. ''Dit was duidelijk een afpersingsverhaal, naar wat nu bekend is. Op dat moment zelf wist ik dat niet. Jan Femer had 500.000 gulden geleend aan Friedländer en Friedländer had 600.000 gulden betaald aan de 'Joegoslaaf'. Later hoorde ik van Jan Femer dat hij dat geld van Rolf Friedländer had teruggekregen.''Kok staat zelf terecht voor de moord op de Alkmaarse hasjhandelaar Jaap van der Heiden.

Advocaat Jan-Hein Kuijpers van Holleeder wil niet op de verklaring ingaan.

Vandaag in de krant:

De afpersing van Rolf Friedländer volgens justitie

'Pel was met verkeerde meisje bezig'

De rechtbank zet zich komende week aan het eerste deeldossier tegen Willem Holleeder. Zaak B08: de afpersing van vastgoedman Rolf Friedländer - jarenlang voorzitter van ijshockeyclub de Amstel Tigers. Holleeder is de enige nog levende hoofdverdachte, sinds topcriminelen Sam Klepper en John Mieremet zijn geliquideerd.

Probeer nu Het Parool

undefined

Meer over