Ministerie VS: bitcoin is legitiem betaalmiddel

Het gaat goed met de bitcoin. De waarde van de virtuele munt is de afgelopen maand explosief gestegen en vandaag zullen het Amerikaanse ministerie van Justitie en de beurswaakhond SEC tegenover een senaatscommissie zeggen dat de bitcoin een legitiem financieel instrument is. Daarmee wordt de kans op bredere acceptatie van de munt waarschijnlijk verder vergroot.

Thomas van der Kolk
Bitcoins in fysieke vorm. Beeld afp
Bitcoins in fysieke vorm.Beeld afp

Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van brieven die al voor het verhoor zijn vrijgegeven. De senaatscommissie is in het leven geroepen om de potentiële mogelijkheden en risico's van de munt, die het afgelopen jaar steeds populairder is geworden, te onderzoeken.

De aanleiding is het oprollen van Silk Road, vijf weken geleden. Dat was een verborgen website waar met behulp van de digitale valuta drugs en wapens werden verhandeld. De herkomst van bitcoins is zeer moeilijk te traceren, daarom wordt de munt veel in het criminele circuit gebruikt.

Stormloop
Nu Silk Road door de FBI is opgerold, verwachten marktvorsers dat het digitale geld meer in de smaak zal gaan vallen bij het algemene publiek. Dat leidde de afgelopen weken tot een flinke stormloop op de munt. Gisteren overschreed de waarde van de bitcoin voor het eerst de lijn van 500 dollar. De koers van bitcoin komt daarmee behoorlijk in de buurt van de aandelenkoers van technologiegigant Apple: die staat momenteel op 524 dollar. Het aantal digitale diefstallen van bitcoins is echter ook flink toegenomen.

In de brieven schrijven vertegenwoordigers van het Amerikaanse ministerie van Justitie en de beurswaakhond SEC dat de bitcoin zowel voordelen als risico's met zich meebrengt, 'net als iedere andere valuta'. Het Amerikaanse congres zou overwegend positief staan tegenover de technologie achter de bitcoin.

Directeur Ben Bernanke van de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve), die vandaag ook voor de commissie verschijnt, heeft echter al laten weten dat hij geen plannen heeft om de munt te gaan reguleren.

Algoritme
Bitcoins worden verdeeld op basis van een algoritme. Er is een limiet afgesproken: er kan maximaal 21 miljoen bitcoin in omloop zijn. Die bitcoins kunnen dan wel weer worden verdeeld in eenheden ver achter de komma. Het aantal mensen dat in bitcoin kan handelen kan dus wel oneindig groeien, maar de totale hoeveelheid bitcoins zal nooit meer dan 21 miljoen bedragen.

Een ander groot verschil met de meeste andere valuta is dat er geen bank aan te pas komt: gebruikers kunnen bitcoins rechtstreeks, en zonder transactiekosten, naar elkaar overmaken.

Lees hier meer over de bitcoin

Ben Bernanke (Federal Reseve): 'Geen plannen om bitcoin te reguleren.' Beeld epa
Ben Bernanke (Federal Reseve): 'Geen plannen om bitcoin te reguleren.'Beeld epa
Meer over