Ministerie helpt seksbedrijven niet

Een bezoekster aan de Kamasutra Beurs. Veel banken weigeren met seksbedrijven in zee te gaan. Foto ANP Beeld
Een bezoekster aan de Kamasutra Beurs. Veel banken weigeren met seksbedrijven in zee te gaan. Foto ANP

AMSTERDAM - Het ministerie van Justitie kan seksondernemers niet helpen wanneer banken weigeren met ze in zee te gaan. Dat schrijft het in een brief aan de Vereniging Exploitanten Relaxbedrijven (VER). Die had het ministerie in december om hulp gevraagd.

Volgens de VER sluiten steeds meer banken rekeningen van escortbedrijven of massagesalons. In andere gevallen weigeren ze rekeningen te openen. Ook zouden ze soms geen transacties voor ze willen uitvoeren. Dat zou juist gebeuren bij bonafide ondernemers die aan alle wettelijke eisen voldoen.

Het ministerie schrijft dat seksbedrijven naar de rechter moeten stappen als banken geen zaken met ze willen doen. ,,Het gevolg is dat er niet direct een rol voor de overheid is weggelegd.''

VER-directeur André van Dorst noemt dat antwoord erg formeel. Hij wijst erop dat de overheid er zelf belang bij heeft dat de ondernemers hun financiën op een normale manier kunnen regelen. Zij eist namelijk dat de branche transparant is.

Volgens Van Dorst willen banken niet met seksbedrijven in zee gaan omdat die worden geassocieerd met zaken als vrouwenhandel en witwassen. Dat vindt hij oneerlijk. De bedrijfstak moet tegenwoordig namelijk aan zeer strenge eisen van de overheid voldoen. (ANP)

Meer over