Minister treedt af na martelschandaal gevangenis Georgië

Een martelschandaal in een gevangenis in Georgië heeft minister Batsjo Akcalaia van Binnenlandse Zaken de kop gekost. Hij zei vandaag in een verklaring op de website van zijn ministerie dat hij aftreedt.

Redactie
Georgiërs zijn woedend over de brute behandeling van gedetineerden in gevangenissen in de voormalige sovjetrepubliek. Beeld reuters
Georgiërs zijn woedend over de brute behandeling van gedetineerden in gevangenissen in de voormalige sovjetrepubliek.Beeld reuters

In het land was grote beroering ontstaan, nadat het televisiestation TV9 videobeelden had uitgezonden waarop te zien was hoe huilende, halfnaakte mannen werden geslagen en verkracht. President Michail Saakasjvili liet weten dat hij geen schendingen van mensenrechten in gevangenissen accepteert. 15 verdachten zouden zijn gearresteerd.

'Ik voel me moreel en politiek verantwoordelijk dat we dergelijke afschuwelijke praktijken niet konden uitroeien', aldus Akcalaia.

Hij is al de tweede minister die het veld moet ruimen wegens de kwestie. Eerder op de dag werd de mensenrechtenactivist Giorgi Toegoesji benoemd tot de nieuwe minister van het gevangeniswezen. Toegoesji's voorganger moest gisteren opstappen toen het schandaal uitkwam.

Toegoesji is al sinds de tijd van de Sovjet-Unie een voorvechter van bescherming van de mensenrechten. 'Het heeft mijn prioriteit het systeem volledig op de schop te nemen', zei Toegoesji.

Saakasjvili zei dat hij bewust een criticus van het gevangeniswezen heeft aangesteld als nieuwe bewindsman.

Volgens de regering zijn de martelingen georganiseerd door mensen die de autoriteiten in de aanloop naar de parlementsverkiezingen in oktober in diskrediet willen brengen. De mensen die de martelingen uitvoerden, zouden ervoor zijn betaald.

President Saakasjvili onderhoudt goede banden met het Westen. Hij studeerde aan het Internationaal Instituut voor Mensenrechten in Straatsburg, waar hij ook zijn Nederlandse vrouw Sandra Roelofs leerde kennen.

null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld reuters
Beeld reuters
Meer over