Update

Minister Schultz: Spoor blijft kwetsbaar bij extreem weer

Minister Schultz van Infrastructuur heeft in een brief aan de Tweede Kamer tekst en uitleg gegeven over de problemen op het spoor van de afgelopen dagen. Ze zegt daarin onder meer dat het drukbereden Nederlandse spoornetwerk altijd 'kwetsbaar' zal blijven.

Redactie
null Beeld ANP
Beeld ANP

In de brief schrijft Schultz verder dat de betrouwbaarheid van de infrastructuur en de communicatie naar de reiziger vrijdag en zaterdag te wensen hebben overgelaten. Door met een aangepaste dienstregeling te gaan rijden, leverde dit vanaf zondag 'wel een voorspelbare en betrouwbare dienstregeling op'.

Experts
Schultz zegt opnieuw met experts uit het buitenland, die ervaring hebben met extreme weersomstandigheden, te kijken hoe dergelijke problemen in de toekomst kunnen worden voorkomen. Maar 'het drukbereden en intensief gebruikte Nederlandse spoornetwerk blijft kwetsbaar voor extreme weersomstandigheden', schrijft ze.

De VVD-bewindsvrouw stuurt over enkele dagen een grondigere analyse aan de Kamer over de aanpak van de spoorsector.
De minister benadrukt dat alle soorten van vervoer (weg, spoor, binnenvaart, spoor) last hebben gehad van 'het korte tijdsbestek waarin de weersomslag plaatsvond en de heftige sneeuwval die daarmee gepaard ging'.

Na eerdere winterellende beloofden Schultz en de sector verbeteringen. In haar nieuwe brief zal de bewindsvrouw op de waarde van die belofte ingaan. De NS blijft ondertussen tot en met vrijdag met een aangepaste dienstregeling rijden om grote problemen te voorkomen, meldde het bedrijf gisteren.

Advertentie
ProRail heeft alle mensen die zijn ingezet tijdens het koude winterweer in een advertentie in verschillende kranten bedankt voor hun inspanningen. 'We bedanken alle medewerkers van vervoerders en aannemers voor hun inzet onder barre weersomstandigheden', staat in de vandaag geplaatste advertentie.

Meer over