Minister Klink niet in Grote Donorshow

UPDATE: DEN HAAG - Minister Ab Klink (Volksgezondheid) gaat niet in op de uitnodiging van BNN om aanwezig te zijn in De Grote Donorshow die de omroep vrijdagavond uitzendt.De minister verwijst naar de uitspraken van zijn collega Ronald Plasterk (Media), die de opzet van het programma ''ongepast en onethisch'' noemde.

BNN wilde Klink de gelegenheid geven om uit te leggen wat de politiek de laatste jaren heeft gedaan om het tekort aan orgaandonoren weg te werken. Dit voorjaar begon nog een nieuwe campagne om meer donoren te werven. (ANP)

Duitse minister veroordeelt BNN-programma

BERLIJN - De Duitse minister van Volksgezondheid Ulla Schmidt heeft vrijdag scherp uitgehaald naar De Grote Donorshow van BNN. ''Ik vind het macaber en ook echte minachting van de waardigheid van een zieke'', zei de sociaaldemocratische bewindsvrouw in de marge van het jaarcongres van de Duitse Stichting Orgaantransplantatie.

Volgens haar gaat het ''om geld en niet zoals wordt beweerd om het werven van orgaandonoren''. Ze zegt verder blij te zijn dat de wet dergelijke programma's in Duitsland verbiedt. (ANP)

Balkenende betreurt donorshow zeer

DEN HAAG - Premier Jan Peter Balkenende betreurt het zeer dat BNN vrijdagavond De Grote Donorshow uitzendt. Hij zei dat na afloop van de ministerraad. Het omstreden programma komt het imago van Nederland in het buitenland niet ten goede, aldus Balkenende.

Hij ziet liever dat Nederland zich elders in de wereld profileert met de economische prestaties van ons land, de deelname aan vredesmissies en de uitgaven aan ontwikkelingssamenwerking. Overal wordt nu echter gesproken en geschreven over de donorshow, waarin een ongeneeslijk zieke vrouw bepaalt aan wie van drie nierpatiënten zij een nier doneert.

Daar komt de ''vreselijke'' Groningse hiv-zaak nog eens bij, waarbij op seksfeesten mannen zijn gedrogeerd en vervolgens geïnjecteerd met hiv-besmet bloed. ''We kunnen ons op een betere manier profileren'', constateerde Balkenende.

BNN wil met de uitzending in beeld brengen hoe slecht het is gesteld met donorregistratie in Nederland. Volgens Balkenende helpt dit middel echter niet om meer orgaandonoren te krijgen. ''Dit instrument doet de hele zaak schade'', zei hij. Balkenende riep iedereen op een donorcodicil in te vullen. ''We moeten slagen maken. Dat staat vast'', zei hij. Over maatregelen sprak hij zich nog niet uit.

De minister-president vindt het zeer verstandig dat minister Ab Klink (Volksgezondheid) niet ingaat op de uitnodiging van BNN om de donorshow bij te wonen. Zijn collega Ronald Plasterk (Media) had de opzet van het programma eerder al ''ongepast en onethisch'' genoemd.

Volgens Balkenende waren er geen juridische mogelijkheden om de uitzending te verbieden. Dat zullen Nederlandse ambassades ook uitleggen als ze de vraag krijgen waarom de regering niet heeft ingegrepen, aldus de premier. Hij zal zelf niet naar het programma kijken. ''Ik heb Catshuisberaad'', zei hij. (ANP)

Jongeren steunen BNN's Donorshow, ouderen tonen afkeer

AMSTERDAM - Nederlandse jongeren vinden De Grote Donorshow van BNN veel vaker een goed idee dan ouderen. Hoe ouder men is, des te vaker vindt men de donorshow een slecht idee. Dit blijkt vrijdag uit een representatief onderzoek van Synovate/Interview-NSS.

Een meerderheid van de Nederlandse bevolking, 61 procent, vindt de show een slecht idee. Een kwart van de ondervraagden vindt de donorshow een goed idee.

Op de vraag of de mensen ook naar de show van BNN gaan kijken, blijkt dat bijna niemand (minder dan een halve procent) zeker weet of zij vrijdagavond voor de buis kruipen. 8 Procent zegt waarschijnlijk wel te gaan kijken, 16 procent denkt dat zij misschien wel op de BNN-show afstemmen.

Ook wat het kijken betreft blijkt dat jongeren de intentie hebben om op De Grote Donorshow af te stemmen. Van de jongeren onder de 25 jaar gaat 44 procent misschien naar de show kijken. Bij de ouderen tussen de 50 en 64 jaar is dit 11 procent. 13 Procent van de ondervraagden die ouder zijn dan 65 jaar stemt misschien ook af op BNN's controversiële show. (ANP)

Meer over