Minder verhuizingen van Duitsers richting westen

De massale verhuizing van Duitsers uit de voormalige DDR-deelstaten naar het westen van het land is zo'n beetje voorbij. Dat blijkt woensdag uit het jaarverslag over 2012 van de stand van de Duitse eenheid. Daaruit blijkt dat voor het eerst sinds de val van de Berlijnse Muur in 1989 net zoveel mensen het oosten de rug toekeerden als er vanuit het westen juist naar het oosten verhuisden.

Een roos tussen twee delen van de voormalige Berlijnse Muur, tijdens de 24ste herdenking van de val van de muur op 9 november 2013. Beeld epa
Een roos tussen twee delen van de voormalige Berlijnse Muur, tijdens de 24ste herdenking van de val van de muur op 9 november 2013.Beeld epa

Na de val van de Muur en de hereniging in 1990 trokken vele Oost-Duitsers vanwege de slechte economische omstandigheden naar het westen. Het aantal inwoners kromp tussen 1990 en 2012 met 13,5 procent. Tegenwoordig wonen krap 13 miljoen van de ruim 80 miljoen inwoners van de Bondsrepubliek in het oosten.

Nog duidelijk verschillen
Hoewel de verschillen kleiner worden, liggen de vijf deelstaten in het vroegere Oost-Duitsland op economisch gebied nog duidelijk achter op het rijkere westen. In het oosten van het land zijn de lonen nu 20 procent lager dan in het westen.

Bedrijvigheid komt voor een groot deel van het midden- en kleinbedrijf. Geen enkele onderneming die het hoofdkantoor in het voormalige oosten heeft, staat genoteerd aan de Dax, de belangrijkste beurs van Duitsland. Op het gebied van onderzoek en ontwikkeling gebeurt er daardoor relatief weinig.

Meer over