Minder krimp consumptie; producentenvertrouwen blijft gelijk

Huishoudens hebben in december 1,3 procent minder besteed aan goederen en diensten dan een jaar eerder. De krimp was daarmee iets kleiner dan in de voorgaande maanden. De stemming onder ondernemers in de industrie is in februari nauwelijks veranderd. Dit blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

ANP

De consumptie van goederen was bijna 3 procent lager dan een jaar eerder. Dit kwam doordat in december veel minder gas werd verbruikt dan in de koude decembermaand van 2010. Bij een even hoog gasverbruik was de consumptie op vrijwel hetzelfde niveau uitgekomen als een jaar eerder.

De consumptie van voedings- en genotmiddelen was bijna 1 procent hoger. Daarvoor werd een halfjaar lang minder besteed aan voeding. Ook aan duurzame goederen werd 1 procent meer besteed. In de voorgaande maanden was er nog sprake van een flinke afname. In december werden vooral meer nieuwe auto's gekocht. Ook besteedden consumenten meer geld aan kleding.

Ondernemers
Het producentenvertrouwen kwam uit op -1,5, ietsje lager dan de -1,4 van januari. Het vertrouwen is gebaseerd op het oordeel van de ondernemers over de voorraden, de verwachte productie en de orders.

Net als in voorgaande maanden was het aantal ondernemers dat denkt de komende drie maanden het personeelsbestand in te krimpen groter dan het aantal dat juist een uitbreiding voorziet. Wel is de groep die een krimp verwacht iets kleiner geworden.

Meer over