Minder kerkleden, meer kerkgemeenten

Sinds 1990 zijn er zeker 281 initiatieven tot het stichten van een nieuwe plaatselijke kerk geweest. Foto ANP/Robin van Lonkhuijsen Beeld
Sinds 1990 zijn er zeker 281 initiatieven tot het stichten van een nieuwe plaatselijke kerk geweest. Foto ANP/Robin van Lonkhuijsen

AMSTERDAM - Het aantal kerkleden in Nederland loopt terug, maar dat belet mensen niet nieuwe kerkgemeenten te stichten. Sinds 1990 zijn er zeker 281 initiatieven tot het stichten van een nieuwe plaatselijke kerk geweest. De meeste kwamen voort uit de evangelische en pinksterkerken.

Tot die conclusie komt Martijn Vellekoop in een onderzoek waarmee hij zijn studie theologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam afrondde. Hij presenteert de resultaten zaterdag tijdens het Xnoizz Flevo Festival in Bussloo bij Apeldoorn.

Vellekoop denkt dat het aantal pogingen een nieuwe kerkelijke gemeente te stichten hoger ligt, omdat sommige plaatselijke kerken niet meer bestaan. Hij gaat ervan uit dat er sinds 1990 tussen driehonderd tot vijfhonderd initiatieven zijn geweest. De meeste pogingen om een nieuwe gemeente te stichten vond Vellekoop in Zuid-Holland: zeventig. In Limburg en de drie noordelijke provincies lag dat aantal op minder dan tien. Een kwart van de initiatieven had plaats in de vier grote steden. (ANP)

null Beeld
Meer over