Minder goedkope huurwoningen

Het percentage 'betaalbare huurwoningen' in de stad wordt steeds kleiner. Sinds 2005 is het gedaald van 67 tot 56.

Ton Damen
Wethouder Ossel wil de doorstroming mede bevorderen door woningruil mogelijk te maken waarbij men niet als nieuwe huurder wordt aangemerkt en meer huur moet betalen. © ANP Beeld
Wethouder Ossel wil de doorstroming mede bevorderen door woningruil mogelijk te maken waarbij men niet als nieuwe huurder wordt aangemerkt en meer huur moet betalen. © ANP

Dit staat in het gisteren verschenen rapport Wonen in Amsterdam. Bij betaalbare woningen gaat het om woningen met een huur tot 545 euro per maand.

Wethouder Freek Ossel vindt dat er ruim voldoende goedkope huurwoningen zijn.'Wij hebben het over woningen voor mensen met de laagste inkomens, tot 1220 euro netto per maand voor alleenstaanden en 1730 euro netto per maand voor gezinnen. Meer dan de helft van de goedkope huurwoningen is voor hen beschikbaar, terwijl ongeveer 32 procent van de huishoudens in de stad van een dergelijk inkomen moet leven.' Het betekent dat in 24 procent van de goedkope huurwoningen 'scheefwoners' zitten.

Ossel: 'Het aantal scheefwoners schommelt. Maar ze kunnen bijna niet meer naar de koopsector. Daarom is scheefwonen zorgwekkend en beginnen we deze zomer met een proef flexibel huren, waarbij mensen meer huur moeten betalen als ze meer verdienen. '

Woningruil bevorderen

Ossel wil de doorstroming mede bevorderen door woningruil mogelijk te maken waarbij men niet als nieuwe huurder wordt aangemerkt en meer huur moet betalen. Gesprekken daarover met woningcorporaties zijn in volle gang.

Het percentage eigen woningen in de stad nam van negentien in 2001 toe tot 31,3 eind vorig jaar. Sinds 2001 is het aantal koopwoningen in Amsterdam met vijftigduizend toegenomen tot 123.650. Ossel verwacht vanwege de financiële crisis niet dat dat aantal de komende jaren nog sterk zal toenemen, omdat voor het eerst sinds jaren de inkomens in de stad stagneren.

Het rapport signaleert dat het gemiddelde gezinsinkomen in de stad sinds 2008 van ongeveer 2300 euro netto per maand is gestegen tot 2400 euro netto per maand. Het landelijke gemiddelde bleef in dezelfde periode bijna onveranderlijk iets meer dan 2400 euro netto per maand.

Meer over