'Minder buitenlandse interventie door multi-culturele Britse samenleving'

Beslissingen om eventueel militairen naar het buitenland te sturen, worden beïnvloed door een groeiende weerzin tegen Britse troepen overzee in een steeds multicultureler Groot-Brittannië. Dat zeggen twee hooggeplaatste ambtenaren van het Britse ministerie van Defensie tegen The Guardian.

Sacha Kester
Britse troepen in Afghanistan. Beeld epa
Britse troepen in Afghanistan.Beeld epa

De Britse bevolking bestaat uit steeds meer mensen met een andere achtergrond. Naast een algemeen gevoel van oorlogsmoeheid, zeggen de anonieme ambtenaren, voelen Britse inwoners steeds meer weerzin tegen operaties in landen waar zij zelf, of hun familie, vandaan komen. Daarnaast is er bezorgdheid dat Britse troepen voornamelijk zijn ingezet in islamitische landen.

Afgelopen zomer stemde het Britse parlement tegen een voorstel van de regering dat beperkte militaire interventie in Syrië mogelijk zou maken, om het regime van Assad te straffen voor het gebruik van chemische wapens. Volgens de Defensie-ambtenaren die met The Guardian gepraat hebben, speelden niet alleen politieke motieven een rol bij deze beslissing, maar is er sprake van een grotere trend binnen de Britse samenleving.

De bronnen benadrukken niet te geloven dat deze houding elke vorm van buitenlandse interventie door de Britten uitsluit, maar uiteindelijk resulteert in meer activiteit op zee en in de lucht, en minder 'laarzen op de grond'.

Meer over