Minder auto's, meer motoren gestolen

AMSTERDAM - De daling van het aantal autodiefstallen in Nederland zet door, maar motoren worden juist vaker ontvreemd. In de eerste helft van 2008 werden 5.738 personenauto's gestolen, 4,1 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar.
Dat blijkt uit gegevens die de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (STAVC) vrijdag heeft gepubliceerd. De stichting gaat de oorzaak van het stijgende aantal motordiefstallen analyseren. Met 890 gestolen exemplaren is hun aantal met 9 procent toegenomen ten opzichte van vorig jaar.
In Zeeland, Twente en de Gooi-en Vechtstreek werden juist meer auto's ontvreemd dan vorig jaar. Vaak gaat het om oudere auto's. De STAVC vermoedt dat die worden gebruikt voor joyriding. Landelijk werden 7 procent meer nieuwe auto's (tot 3 jaar oud) gestolen. Het populairste merk om te stelen is de Volkswagen.

Rijksdienst voor het Wegverkeer

De kans dat een gestolen auto wordt teruggevonden, blijkt toe te nemen naar mate het vehikel ouder is. Van de nieuwste auto's duikt maar 40 procent weer op. Wagens in de leeftijdscategorieën van 4 tot en met 15 jaar en van 15 jaar en ouder komen in respectievelijk 60 en 80 procent van de gevallen weer boven water.
De STAVC baseert zich op informatie van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). (ANP)

null Beeld
Meer over