'Milosevics stroman' is vrij

DEN HAAG - De Servische oud-president Milan Milutinovic is vrijgesproken van het aanstichten van de terreurcampagne tegen Kosovaarse Albanezen.

Het Joegoslavië Tribunaal veroordeelde gisteren wel Milutinovics vijf medebeklaagden tot straffen van vijftien tot 22 jaar. Het gaat om de voormalig vicepremier Nikola Sainovic, de Joegoslavische bevelhebber Dragoljub Ojdanic, de Joegoslavische generaals Pavkovic en Lazarevic en het hoofd van de politie, generaal Lukic.

Alle zes waren zijn door aanklagers ervan beschuldigd te hebben samengespannen om etnische Albanezen uit Kosovo te verdrijven en zo de Servische controle over het gebied te behouden. Servische militairen doodden volgens de aanklagers in 1999 duizenden Albanezen en dwongen 800.000 mensen op de vlucht. Aan de vervolging kwam pas een einde na bombardementen van de Navo.

De aanklagers hadden 113 getuigen opgeroepen tegen Milutinovic en zijn medeverdachten. Dat Milutinovic, officieel de opvolger van Milosevic, nu vrijuit gaat, is een grote slag voor de aanklagers.

Het proces tegen de Servische ex-president was het eerste wegens Servische wreedheden dat voor het Tribunaal werd voltooid. Drie jaar geleden lukte het niet voormalig president van Joegoslavië Slobodan Milosevic veroordeeld te krijgen. Hij overleed aan een hartaanval terwijl zijn proces nog gaande was.

Milosevic speelde gisteren wel een belangrijke rol in het vonnis van het tribunaal. ''In de praktijk was het Milosevic, soms ook de opperste bevelhebber genoemd, die gedurende de Navocampagne het eigenlijke bevel over het Servische leger voerde,'' zei de voorzittende rechter, de Schot Iain Bonomy.

Milan Milutinovic zal snel terugkeren naar Belgrado, waar hem echter geen heldenwelkom wacht. In de stad waren geen feestende mensen te zien op het moment dat de vrijspraak bekend werd.

''Hij was slechts een stroman van Milosevic, Milutinovic had niets te vertellen, dat weet hier iedereen,'' aldus een zakenman die het nieuws op de radio had gehoord. (AP, BBC)

Dat Milutinovic, officieel de opvolger van Milosevic, nu vrijuit gaat, is een grote slag voor de aanklagers. Foto ANP/Michael Kooren Beeld
Dat Milutinovic, officieel de opvolger van Milosevic, nu vrijuit gaat, is een grote slag voor de aanklagers. Foto ANP/Michael Kooren
Meer over