Miljoenenverbouwing megahotels

De gemeente Amsterdam wil meer hotelcapaciteit in en rondom de stad. De grote hotels breiden daarom uit. Zesentwintig miljoen euro steekt het grootste hotel van Amsterdam, Novotel aan de Europaboulevard, dit jaar in een grondige verbouwing. Het naastgelegen Holiday Inn spendeert acht miljoen aan een nieuw uiterlijk.

De kerstboom keert hoogstwaarschijnlijk niet terug. Daar kennen Amsterdammers hun Novotel toch het best van. Door strategisch lampen voor de ramen te plaatsen, creëerde het hotel jarenlang de grootste kerstboom van de stad. Maar het kostte te veel omdat de kamers niet gebruikt konden worden.

Novotel Amsterdam City, onderdeel van het Franse Accor, heeft grootse plannen met het uiterlijk van het megahotel -na zuster Ibis bij Schiphol het grootste van het land. Vanaf volgende week worden voor- en achterzijde van het megahotel helemaal vernieuwd. Voor de oorspronkelijke natuurstenen gevel komt een nieuwe voorzetgevel.

De gevelindeling -nu strakke stroken- wordt volgens directeur Remco Groenhuijzen speelser. ''Maar het blijft een kolos, dat neem je nooit weg.'' Aan de achterkant van het gebouw, bijna verstopt, zit al een stukje van de nieuwe gevel. Om proef te draaien. Groenhuijzen, Accorveteraan, keerde speciaal naar het Novotel terug om de verbouwing te leiden.

Die nieuwe gevel zal het meest zichtbare deel zijn van de vernieuwing, maar niet het meest ingrijpende. Novotel bouwt tegelijkertijd een nieuw dertienhonderd vierkante meter tellend zalencentrum aan de achterzijde en neemt meteen zijn lobby en restaurants grondig op de schop. De 611 kamers zijn in 2006 al aangepakt.

''Bij sommigen heerst het idee dat het Novotel een slaapfabriek is,'' zegt Groenhuijzen. ''Van dat beeld willen wij af. Wij willen het neerzetten als congreshotel. We zullen het enige hotel in de stad zijn dat vier- tot zeshonderd gasten kan laten vergaderen, eten en slapen onder één dak.''

De renovatie is het antwoord van Novotel op een vraag van de gemeente. Vrij geciteerd: je bent straks de toegangspoort tot de Zuidas, wat ga je daaraan doen? ''We waren er zelf ook mee bezig,'' zegt Groenhuijzen. ''Heel veel aan dit hotel stamt nog uit 1971, het jaar van de bouw. De laatste grote renovatie was in 1995. Dat is lang geleden voor een hotel.''

Bovendien komt er concurrentie: bij de RAI wordt gebouwd aan wat met achthonderd kamers het grootste hotel van het land moet worden, NH opent binnenkort in Buitenveldert een groot hotel en Golden Tulip werkt bij station Zuid aan een nieuw onderkomen. ''Dan kun je wel zitten wachten op concurrentie, maar straks verliezen we alleen maar klandizie.''

Novotels buurman, Holiday Inn, is al aardig op weg met een eveneens miljoenen kostende renovatie. De gevel van, wat evenmin anders omschreven kan worden als een kolos, is net geschilderd. ''Verbluffend wat een paar mensen met een verfroller kunnen,'' zegt Rob van der Beek van Holiday Inn.

Een nieuw zalencentrum zit er niet in, maar de bestaande vergaderzalen gaan, inclusief bar en restaurant Vermont, dit najaar op de schop. De 244 kamers en de lobby werden vorig jaar al aangepakt.

''Een nieuwe buitenkant levert niet direct rendement op,'' zegt Van der Beek, ''maar het is een investering die je moet doen.'' Om het hotel heen zijn de afgelopen jaren appartementencomplexen en kantoorruimtes gebouwd en KPN werkt aan een nieuw uiterlijk van zijn zendmast. ''Daar moet je als hotel bij aansluiten. Uitstraling is heel belangrijk.'' (HERMAN STIL)

Meer over