Miljoeneninvestering voor Amsterdamse elektrische scooter

De Amsterdamse start-up Bolt, maker van elektrische scooters met een internetverbinding, heeft 3,1 miljoen euro opgehaald met een crowdfundingactie. Dat is twee keer meer dan gevraagd.

Het Parool
De scooter is van 2018 te verkrijgen. Beeld Bolt
De scooter is van 2018 te verkrijgen.Beeld Bolt

Het bedrijf noemt de scooter zelf de 'Nederlandse Tesla op twee wielen'. De batterij van het voertuig zou 400 kilometer meegaan. Het stuur is voorzien van een touchscreen die je via de handgrepen kan bedienen.

Doordat het bedrijf in een eerdere ronde al 1,9 miljoen euro ophaalde, zit het met deze extra 3,1 miljoen aan het Europese maximum van wat online mag worden opgehaald. Het geld wordt gebruikt om het productieproces te versnellen.

De scooter moet in 2018 in productie worden genomen. Rond 2020 zouden meer dan een kwart miljoen van de scooters over straat moeten rijden. Kosten: vanaf 2990 euro per stuk.

Bolt speelt in op het feit dat in veel Europese steden de regels voor scootergebruik worden aangescherpt. Zo worden in Amsterdam de meest vervuilende brommers en scooters vanaf 2018 uit de verkoop gehaald. Bovendien wordt er een milieuzone ingesteld. Scooters, brommer en snorfietsen met een bouwjaar van voor 1 januari 2011 mogen dan niet meer de bebouwde kom in.

Volgens Bolt betekent dit dat vanaf januari 77 procent van alle benzinescooters van de Amsterdamse weg af moet.

Lees verder: De vijf typen scooterrijders van Amsterdam

Het touchscreen op het stuur. Beeld Bolt
Het touchscreen op het stuur.Beeld Bolt

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over