Miljoenen voor musea

AMSTERDAM - Vier Amsterdamse instellingen krijgen de komende vijf jaar miljoenen van de BankGiro Loterij: het Amsterdams Historisch Museum, de Anne Frank Stichting, het Scheepvaartmuseum en het KIT Tropenmuseum.De loterij maakte gisteren bekend twintig culturele instellingen te gaan sponsoren, waaronder deze Amsterdamse.

Het Scheepvaartmuseum is het beste af, met een eenmalige bijdrage van een miljoen euro voor de aanstaande renovatie en een jaarlijkse bijdrage van 300.000 euro.

Het Amsterdams Historisch, de Anne Frank Stichting en het Tropenmuseum krijgen de komende vijf jaar elk in totaal een miljoen overgemaakt.

''We kunnen het geld goed gebruiken,'' zegt een verheugde Patricia Bosboom van de Anne Frank Stichting. ''Het Achterhuis is dringend aan vernieuwing toe. We zijn nu aangewezen op het entreegeld als belangrijkste inkomstenbron. Een extraatje is welkom.''

Het Scheepvaartmuseum zal zijn loterijgeld steken in de verbouwing. Het museum heeft onlangs de deuren voor twee jaar gesloten om de ingrijpende renovatie te beginnen. De BankGiro Loterij laat weten ook in de toekomst het museum financieel te willen blijven ondersteunen.

Tot die andere culturele instellingen behoren: het Groninger Museum, Naturalis in Leiden, het Bonnefantenmuseum in Maas-tricht, Singer in Laren, Boijmans van Beuningen in Rotterdam, het Gemeentemuseum Den Haag en het Utrechtse Centraal Museum.

51,2 miljoen euro voor de culturele sector

In totaal is 51,2 miljoen euro beschikbaar voor de culturele sector, net iets meer dan de helft van wat de loterij vorig jaar aan inleg ontving. Sinds het Skanfonds en het Oranje Fonds in 2006 overstapten van de BankGiro Loterij naar de Postcode Loterij, is ervoor gekozen de BankGiro Loterij dé cultuurloterij van Nederland te maken.

Bijdragen van 500.000 euro gaan naar Boijmans van Beuningen en het Gemeentemuseum Den Haag. Elk 300.000 euro krijgen het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid, Boei, dat het industrieel erfgoed beheert, het Groninger Museum, Naturalis en het Nederlands Architectuur Instituut NAi in Rotterdam.

Met 200.000 euro worden het Bonnefantenmuseum, het Centraal Museum, het Museum van Speelklok tot Pierement en Singer bedacht. Voorts krijgen Kasteel Amerongen, stichting De Pieterskerk in Leiden en stichting De Witte Roos in Delft een eenmalige bijdrage van 800.000 euro. De Koninklijke Bibliotheek in Den Haag ontvangt 575.000 euro en het Museum voor figuratieve kunst De Buitenplaats in Eelde 150.000 euro.

undefined

Meer over