Milieuzone heeft gevolgen voor 1 op 7 taxichauffeurs

De milieuzone die de gemeente Amsterdam vanaf 2018 voor onder meer oude taxi's wil invoeren, heeft gevolgen voor ruim een op de zeven taxichauffeurs.

Jasper Bol
null Beeld anp
Beeld anp

Die chauffeurs zullen de milieuzone dan niet meer in mogen met de auto waar ze nu in rijden.

Op dit moment rijden volgens een woordvoerster van de gemeente nog 770 van die oude taxi's rond in Amsterdam en aangrenzende gemeenten. Dit is ruim vijftien procent van het totaal van de 4948 geregistreerde taxi's in Amsterdam en omstreken.

Op de hoogte
De gemeente wil de milieuzone - het gebied binnen de ring A10 ten zuiden van het IJ - vanaf 1 januari 2018 laten gelden voor taxi's die zijn gebouwd voor 1 september 2009. De maatregel moet worden gehandhaafd met camera's die nu al de kentekens van vrachtwagens controleren. Chauffeurs die toch de milieuzone binnenrijden met een oudere auto, kunnen een boete van rond de negentig euro op de deurmat verwachten.

Ton Hokken van de afdeling taxi van Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) zegt verrast te zijn over het aantal oude taxi's. "De meeste taxichauffeurs schrijven hun taxi wel af in die periode." Verder denkt Hokken dat taxichauffeurs niet voldoende op de hoogte zijn van het voornemen van de nieuwe regeling van de gemeente. "Ze zouden het wel kunnen weten, maar ik denk dat in de praktijk veel van die taxichauffeurs negatief verrast zullen zijn."

Bestelbussen, brommers en touringbussen
Het verbod maakt onderdeel uit van een pakket van maatregelen voor de milieuzone. Oude bestelbussen mogen vanaf volgend jaar al niet meer de milieuzone in. Een jaar later worden ook oude brommers, touringbussen en dus ook taxi's verbannen. De uitstoot van schadelijke stoffen moet zo worden verminderd.

Belanghebbenden kunnen nog tot 21 maart schriftelijk reageren op de besluiten.

Meer over