'Mieremet was kwelgeest van Endstra'

Voor de advocaten van Willem Holleeder is het duidelijk: topcrimineel Johnny Mieremet was de kwelgeest van vastgoed-magnaat Willem Endstra.

Het slot van het pleidooi van Willem Holleeders advocaten Chrisje Zuur en Stijn Franken klonk meer als een aanklacht tegen topcrimineel Johnny Mieremet. Als officieren van justitie die hun requisitoir hielden, somden ze een lange reeks aanwijzingen op dat niet Holleeder, maar Mieremet vastgoedmagnaat Willem Endstra miljoenen heeft afgeperst. Dat Endstra de recherche in vijftien 'achterbankgesprekken' vertelde dat Holleeder hem belaagde, moet een afleidingsmanoeuvre zijn geweest; bedoeld om zich andere criminele schuldeisers en justitie van het lijf te houden.

Die theorie heeft voor Holleeder het voordeel dat Mieremet op 2 november 2005 is geliquideerd in het Thaise sekstoeristenoord Pattaya, waardoor hij de aantijgingen niet zal weerspreken.

Desalniettemin: Franken schetste de alternatieve theorie met de nodige flair, en zette zijn gehoor in de bunker in Osdorp aan het denken. Zo bracht hij in herinnering dat Mieremet zelf ooit toegaf dat hij met getrokken vuurwapen Endstra's kantoor aan de Amsterdamse Apollolaan was ingestormd om zijn belegde miljoenen terug te eisen. Hij herinnerde aan een dreigend sms'jes vanaf de telefoon van Mieremets vriendin Ria Eelzak naar de gsm van Endstra. Hij herinnerde aan de interviews die Mieremet aan De Telegraaf gaf om Endstra en Holleeder onder druk te zetten.

Hij verwees naar het gesprek dat Mieremet in augustus 2002 had met officier van justitie Koos Plooij, die hij beloofde openheid van zaken te geven over criminele tegenstanders, zolang zijn vriendin maar buiten schot zou blijven en hijzelf zou worden beveiligd. Twee dagen later zou Mieremet Endstra hebben ontboden in zijn villa in de Belgische grensplaats Neerpelt; waar Eelzak volgens Endstra schreeuwde dat Mieremet hem moest doodschieten.

Franken citeerde het onheilspellende sms'je van Mieremet aan Endstra nadat die zowel Mieremet als een derde een belang in onder meer het Scheveningse Kurhaus leek te hebben toegezegd: 'Toeval of opzet?' Franken: ''Nog geen drie weken later is Endstra dood.''

Holleeders raadsman citeerde het proces-verbaal over een bezoek dat Endstra's broer Haico na de liquidatie van Willem aan Mieremet bracht, terwijl hij met afluisterapparatuur was behangen. Mieremet dreigde nog meer familieleden van Haico te vermoorden als hij geen miljoenen zou betalen. ''Endstra heeft in zijn verhalen gewoon de ene persoon voor de andere verwisseld,'' betoogde Franken. Endstra was niet bang voor Holleeder, maar voor Mieremet. Die durfde hij echter niet te beschuldigen - uit angst voor Mieremet én uit angst dat zou uitkomen dat hij enorme bedragen witwaste voor criminelen als Mieremet. Holleeder had niet bij hem ingelegd en was in dat opzicht met minder risico te beschuldigen.

Franken noemde enkele miljoenenbetalingen van Endstra waarvan vaststaat dat die voor Mieremet waren bedoeld; terwijl justitie in zijn ogen geen enkel op zichzelf staand bewijs heeft aangevoerd dat Endstra aan Holleeder betaalde. ''Alle bewijzen in dit dossier zijn te herleiden tot één bron: Willem Endstra. Ander direct bewijs ontbreekt.''

De advocaten vroegen de rechtbank de 'achterbankgesprekken' terzijde te schuiven, om juridische redenen én omdat Endstra onbetrouwbaar was. ''Leugenaars weten ook dat ze hun leugens moeten verpakken in aantoonbare waarheden, maar één leugen zegt meer dan tien waarheden.'' Ze willen vrijspraak voor Holleeder.

Advocaten-generaal Hans Wesselink en Simone de Vries waren Franken en Zuur al voor geweest wat de Mieremettheorie betreft, door te stellen dat zowél Holleeder als Mieremet Endstra lijkt te hebben afgeperst. Zij geloven niet dat Endstra's aantijgingen aan het adres van Holleeder onderdeel waren van 'een ingenieus masterplan' van Endstra. Op 20 mei reageren ze weer. (PAUL VUGTS)

Meer over