Michelle Obama machtige topvrouw

NEW YORK - De Duitse bondskanselier Angela Merkel is voor de vierde achtereenvolgende keer de machtigste vrouw van wereld op de jaarlijkse ranglijst van het Amerikaanse blad Forbes. Die werd woensdag gepubliceerd.

Nieuwkomer Michelle Obama kwam binnen op de veertigste plaats, voor de Amerikaanse talkshow presentatrice Oprah Winfrey (nummer 41) en de Britse koningin Elizabeth II (nummer 42).

Op de tweede plaats staat net als vorig jaar Sheila Bair. De Amerikaanse is hoofd van een federale instelling die banktegoeden verzekert. Haar machtspositie is in de VS door de crisis bestendigt. Ze ziet onder meer toe op de sluiting van 77 Amerikaanse bankinstellingen. Bair verscheen vorig jaar voor het eerst op Forbes' lijst van machtigste vrouwen.

Machtigste Nederlandse is volgens Forbes op nummer 52 momenteel de Europese Commissaris Mededinging, Neelie Kroes. Machtigste vrouw op deze lijst in Nederland is op nummer 43 de topvrouw van uitgeverij Wolters Kluwer, Nancy McKinstry.

Het blad weegt naast de invloed van de persoon via haar functie ook af hoe veel de vrouw in de openbaarheid treedt en de macht van het land of de instelling waar ze werkzaam is. (ANP)

www.forbes.com

De Obama's in het Witte Huis. Foto EPA Beeld
De Obama's in het Witte Huis. Foto EPA
Meer over