Michelle Obama: Barack wordt buitengewone president

Michelle Obama tijdens haar toespraak op het partijcongres. Foto EPA/Shawn Thew Beeld
Michelle Obama tijdens haar toespraak op het partijcongres. Foto EPA/Shawn Thew

DENVER - Het partijcongres van de Amerikaanse Democraten heeft maandagavond (plaatselijke tijd) Michelle Obama met een staande ovatie ontvangen. ''Ik kom hier als een echtgenote die houdt van haar man en gelooft dat hij een buitengewone president zal zijn'', aldus Michelle Obama. ''Barack en ik zijn opgevoed met veel gemeenschappelijke waarden: dat je hard werkt voor wat je in het leven wilt, dat je mensen met waardigheid en respect behandelt'', aldus de First Lady in spe.

Michelle Obama leek even verrast toen zij de naam van Hillary Clinton voor het eerst noemde in haar speech en het partijcongres uitbrak in gejuich. De echtgenote van ex-president Bill Clinton heeft Barack Obama maandenlang het vuur na aan de schenen gelegd in de strijd om de nominatie voor de Amerikaanse presidentskandidatuur.

Barack Obama is presidentskandidaat om de oorlog in Irak op een verantwoordelijke manier te beëindigen en ervoor te zorgen dat elke Amerikaan een ziektekostenverzekering heeft, aldus zijn vrouw. Haar man zal ''Amerika de verandering brengen die het nodig heeft''.

De conventiegangers hadden lang op Michelle Obama moeten wachten. Zij betrad pas om 04.35 uur (onze tijd) het podium. Zij legde de nadruk op haar eenvoudige afkomst en sloot haar toespraak van twintig minuten af met: ''God zegene jullie en God zegene Amerika!''
Net als eerder Ted Kennedy roerde ook Michelle Obama menig toehoorder tot tranen. (ANP)

null Beeld
Meer over