Update

Michelin beloont Lastage en kok Van Dam met ster

Amsterdam heeft er een nieuw sterrenrestaurant bij. Lastage aan de Geldersekade kreeg vanmorgen een eerste ster van de restaurantkeurders van de Michelingids.

Rob Rombouts
Een Michelintaart in het Lorenz Adlon Esszimmer-restaurant in Berlijn, dat half november twee Michelinsterren kreeg. © AFP Beeld
Een Michelintaart in het Lorenz Adlon Esszimmer-restaurant in Berlijn, dat half november twee Michelinsterren kreeg. © AFP

Het aantal driesterrenrestaurants in Nederland blijft net zoals vorig jaar beperkt tot twee restaurants: Oud Sluis in Sluis en De Librije in Zwolle.

De ster voor Lastage is terecht, zegt culinair journalist Johannes van Dam. ''Rogier van Dam is een meesterkok. Hij maakt goede combinaties die mooi zijn om te zien. Goed van smaak, top of the bill.''
Na een diner met een tartaar van kabeljauw en een gebraden rundermuis gaf Van Dam Lastage een jaar geleden een 9,5. Hij voorspelde: het eten van chef-kok Rogier van Dam (geen familie) is koken op sterrenniveau voor een gemiddelde prijs.

Chef Rogier van Dam kookte eerder bij de Posthoorn in Monnickendam (één ster), voordat hij vorig jaar met wijnkenner Elise Moeskops Lastage opende in het pand waar daarvoor restaurant Entresol zat. Restaurantsite Iens omschrijft zijn Franse klassieke koken als rock-'n-roll en verheugt zich over de gemiddelde menuprijs van 36 euro.

Afgezien van de ster voor Lastage bleef in Amsterdam de status quo qua sterren gehandhaafd. Ron Blaauw kreeg opnieuw twee sterren, ondanks de verhuizing van zijn restaurant van Ouderkerk aan de Amstel naar de Sophialaan. Ook Ciel Bleu in het Okura hotel kreeg net als vorig jaar twee sterren.

Van Dam niet gecharmeerd van 'de Michelinkermis'
Alle Amsterdamse éénsterrenrestaurants in Amsterdam behielden hun ster. Dit geldt voor Vinkeles (The Dylan Hotel), Le Restaurant (Tweede Jan Steenstraat), Yamazato (Okura), Vermeer (NH Barbizon Palace), La Rive (Amstel Hotel).

Journalist Van Dam is niet zo gecharmeerd van 'de Michelinkermis'. ''Het is een hoop flauwekul en een boel hype. Die sterren zeggen mij niet zo veel. Mijn voorkeur gaat niet uit naar opgedirkte, in elkaar gefröbelde gerechten.''

Nederland heeft nu 84 éénsterrenrestaurants en zestien tweesterrenrestaurants. Nederland heeft voor het eerst in de geschiedenis van de Michelingids meer tweesterrenrestaurants dan België.

De criteria voor een Michelinster zijn: de kwaliteit van de producten; de beheersing van kooktechnieken en smaken; de persoonlijke touch van de chef; de prijs-kwaliteitverhouding en constante prestaties.

Chapeau! in Bloemendaal gaat van één naar twee sterren, net als Librije's Zusje in Zwolle en De Kromme Watergang in Breskens. Johannes Van Dam: ''Het niveau in Nederland stijgt.''
Drie restaurants verloren hun ster: De Fuik in Aalst (overgenomen), De Stenen Tafel in Borculo (gestopt) en Chalet Royal (gestopt) in Den Bosch.

Meer over